Непознатите станали легенди през 2011 г.

DenNews.bg
30.12.2011
размер на текста:

Мохамед Буазизи получи посмъртно наградата на Европейския парламент за свобода на мисълта "Андрей Сахаров" и беше обявен от британският в. "Таймс" за човек на годината. Снимка: Reuters

През изминалите 12 месеца няколко напълно непознати досега хора написаха историята на планетата, пише "Фигаро".
Тунизиецът Мохамед Буазизи вече не е между живите. В края на 2010 г. той се самозапали в знак на протест срещу разрушаването от властите на град Сиди Бузид на неговата сергия за плодове и зеленчуци, от която той издържаше бедното си семейство. През януари Мохамед почина от раните си и така и не успя да разбере, че отчаяният му акт подпали Арабската пролет, свали режимите в Тунис, Египет и Либия, разклати властта в Йемен и Сирия и накара властите на други арабски страни да се замислят за реформи. Мохамед Буазизи получи посмъртно наградата на Европейския парламент за свобода на мисълта "Андрей Сахаров" и беше обявен от британският в. "Таймс" за човек на годината.
През пролетта светът заговори за петдесетте от Фукушима - група японски ликвидатори на последиците от аварията в атомната централа „Фукушима-1“, пострадала тежко от катастрофалното земетресение и цунамито на 11 март. Тези 50 мъже, чиито имена все още остават неизвестни, направиха всичко по силите им, за да спрат стопяването на ядрото на реакторите на централата. Тази мисия напомни на целия свят за ликвидаторите от Чернобил, изложени преди 25 години на смъртоносни нива на радиационно облъчване. Много издания нарекоха 50-те японски ликвидатори "50-те самураи на Фукушима".
На 14 май светът се запозна с Нафисату Диало, цветнокожа имигрантка в Ню Йорк, която обяви, че е станала жертва на сексуално посегателство от страна на директора на МВФ Доминик Строс-Кан. Впоследствие дамата се оказа противоречива личност и обвиненията й бяха подложени на съмнение. Заговори се,че тя е била част от заговор за опетняване на името на Строс-Кан в навечерието на президентските избори във Франция, които той имаше шанса да спечели, ако кандидатурата му беше издигната от социалистите. Верни или неверни, изявленията на Диало успяха да разбият кариерата на Строс-Кан начело на МВФ и във френската политика.
През юли 32-годишният Андерш Брайвик, който имаше вид на съвършения млад мъж, организира бомбено нападение в центъра на Осло, при което загинаха 8 души, след което лично разстреля още 69 души, главно младежи, събрали се на партиен младежки лагер на острова с формата на сърце Ютьоя. По време на процеса срещу него Брайвик пледира невинен и не изпита никакво угризение за стореното. Атентатите той обясни като част от стратегия за промяна на света, изложена надълго и нашироко в голям манифест, който преди нападенията беше разпратил до множество получатели, сред които и политически фигури. Неотдавна съдебни психиатри обявиха Брайвик за невменяем.
В Египет 20-годишната блогърка Аля Магда ел Махади с риск за живота си качи в сайта си голи снимки, за да отправи призив за по-голяма равнопоставеност, по-малко расизъм, повече свобода на словото и край на насилието срещу жените. Този призив беше предизвикателство към ислямистите, очертаващи се като големите победители на изборите в Египет.
В областта на силните усещания през 2011 г. историята написаха американският тийнейджър Джордан Ромеро и британската ученичка Амелия Хемпълтън-Адамс. 15-годишният Джордан успя да покори седемте най-високи върха на седемте континента, докато Амелия стана най-младия човек достигнал до Южния полюс.
Ромеро покори Еверест в Азия, Аконкагуа в Южна Америка, Денали в Северна Америка, Килиманджаро в Африка, Елбрус в Европа, Косцюшко в Австралия и накрая връх Винсънт в Антарктика. Последният връх той изкачи този декември, докато Еверест успя да покори още през май 2010 г.
Амелия пък стигна до Южния полюс в началото на декември, броени дни преди 100-годишнината от неговото първо покоряване.), пише „Фигаро”, цитиран от dnes.bg.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети