Луксозен бус отведе Тимошенко в затвора

DenNews.bg
30.12.2011
размер на текста:

Луксозен микробус с биотоалетна, мивка и два дивана отведе бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко в затворническа колония, след като тя прекара пет месеца в следствен изолатор. Отделен автомобил пък превози 12-те й куфара с дрехи и вещи.
Прехвърлянето е осъществено в ранното утро днес, като преди това Тимошенко е била подложена на обстоен медицински преглед. Резултатите са показали, че здравословното й състояние позволява настаняването й в затвора в Качановската колония в Харков.
Управлението на местата за изтърпяване на наказанията опроверга информацията, че бившият премиер се е нуждаела от инвалидна количка, заради влошено здравослвоно състояние, съобщи РИА Новости, цитирана от news.bg.
Тимошенко е зад решетките от месец август, след като беше призната за виновна, че е сключила в качеството си на премиер газови споразумения с Русия през 2009 г. Те са определени като неблагоприятни за страната й. В края на миналата седмица Апелативният съд в Киев отхвърли обжалването на Юлия Тимошенко и "остави без промяна" произнесената осъдителна присъда през октомври.
Освен това на първа инстанция Тимошенко беше осъдена да върне на държавната компания "Нафтогаз" близо 200 милиона долара заради нанесените щети от договорите. Това също беше потвърдено от Апелативния съд. Тимошенко, срещу която се водят още няколко съдебни разследвания, не спира да критикува съда и обвини президента Виктор Янукович, че иска да се отърве от основната си конкурентка.
ЕС поиска освобождаването на Тимошенко и да й се позволи да участва на парламентарните избори през октомври 2012 г. Преди дни подобен призив беше отправен и от САЩ.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети