Съветниците в Бобошево скромни, ще взимат по 5,30 лв. на час

Забележки, порицания и отнемане на думата ще бъдат гарнирани и с глоби от по 5, 10 и 15 лв.

Даниела Методиева
29.12.2011
размер на текста:

Първи в страната общинските съветници в Бобошево гласуваха да получават заплати не твърдо като процент от средната брутна месечна заплата за администрацията, а на час свършена работа. Обратно на колегите им в цялата страна, които си докарват прилични доходи от по 300-400 лв. дори и само от едно заседание на месец, то общинските съветници в Бобошево ще получават възнагражденията си почасово. На днешното заседание народните избраници в малката община гласуваха часовата ставка да бъде 1% от средната заплата в администрацията в Бобошево, която е 530 лв. Това означава, че за всеки час, прекаран в залата за заседания общинските съветници ще получават по 5,30 лв.
По-щедра ще бъде хазната за тези от тях, които са членове на постоянни комисии. За всяко заседание те ще взимат по 10% от средната работна заплата, а председателите на комисиите- 35%. Тъй като всеки от общинските съветници участва в по 2 комисии, това означава, че с данъците и другите удръжки, той ще получава месечно около 100 лв. Председателите на комисии ще са по-облагодетелствани, те ще получават месечно около 160 лв.
Председателят на местния парламент Райчо Цветин обясни тази разлика в процентите с желанието общинските съветници да бъдат поощрявани да взимат по-дейно участие в постоянните комисии, където е същинската работа и се изготвят докладните.
Всичко това е залегнало в приетия днес Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет в Бобошево. Пак в него се предвиждат и доста строги дисциплинарни мерки в случаите, когато общинските съветници не спазват установените правила по време на заседанията. Така например забележката ще бъде придружена и с глоба от 5 лв. , при порицание ще бъдат удържани 10 лв. от месечното възнаграждение. Ако се наложи председателят на местния парламент да отнеме думата на общински съветник, това ще му струва и 15 лв. от месечната заплата. Ако се стигне до отстраняване от заседание, общинският съветник няма да получи нито стотинка за прекараното от него време на сесията  до напускане на залата.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети