Турция къса с Франция, обвини я в геноцид

dennews.bg
23.12.2011
размер на текста:

В истинска криза навлязоха отношенията между Турция и Франция, след като европейската страна прие законопроекта за криминализиране отказа на арменския геноцид.
След като стана ясно, че турският посланик ще бъде отзован от Париж, премиерът Реджеп Тайип Ердоган обяви серия от мерки срещу Франция, инфомира news.bg.
На първо място Турция анулира всички предвидени политически и икономически срещи с Франция, включително и съвместни военни проекти и общи учения. Турските власти няма да позволят и акостиране и кацане на своя територия на френски военни кораби и самолети.
Според турския премиер приемането на закона ще отвори много дълбоки и непоправими рани в отношенията между двете страни.
Ердоган определи приетите мерки като политика, основана на расизма, дискриминацията и ксенофобията.
Преразглеждаме отношенията си с Франция,категоричен бе премиерът на Турция.
Турският премиер Реджеп Ердоган стигна и по-далеч, той обвини Франция в извършването на геноцид в Алжир, съобщават френски медии. По думите му европейската страна е избила около 15%от алжирското население.
Нещо повече, според него, френският президент Никола Саркози, „всява омраза към мюсюлманите и турците", за даспечели дивиденти преди изборите.
Ердоган се обръща и директно към френския държавен глава, съветвайки го, в случай, че не знае за извършения геноцид, да попита баща си. Ако френският президент Саркози не знае, че е имало геноцид, може да попита за това своя баща Пал Саркози, който е бил легионер в Алжир през 1940 г., цитира думите му "Le monde".
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети