Дянков сплашва кметове с участта на Дупница и Янев

DenNews.bg
23.12.2011
размер на текста:

Финансовият министър Симеон Дянков сплаши всички български кметове, че ще последват участта на община Дупница и ексградоначалника Атанас Янев, ако си позволяват да пипат средствата от държавния делегиран бюджет.
Бивши и настоящи кметове, които са прехвърляли пари от делегираните бюджети за други дейности ще бъдат изпратени на съд. Това обяви Дянков в Смолян, а като пример посочи именно Дупница и Янев, който в момента е разследван от Икономическа полиция-Кюстендил под наблюдението на Окръжна прокуратура.
Разследването на Янев е по два параграфа-за прехвърлянето на пари от делегирания бюджет за заплатите на учителите за други дейности и резултатите от финансовата ревизия в общината.
Вицепремиерът обясни, че законът предвижда наказателна отговорност за неправомерното разпределение на делегираните бюджети, но досега тази санкция не се е налагала.
Освен в Дупница след проверки, които провежда Инспекторатът към финансовото ведомство, нарушения са установени и в други общини, но Дянков не спомена кои.
В много от случаите кметовете са били "доста хитри" и действията им са били обвързани с решения на общинските съвети, уточни финансист №1, цитиран от dnes.bg.
Проверка на финансовия инспекторат предстои и в община Смолян.
"Сред обектите на проверката ще бъдат подписаните през август редица договори в община Смолян, за които е било ясно, че не могат да бъдат обезпечени", ядоса се Дянков.
Според министъра изправянето пред съда на бивши кметове ще накара "всички сегашни и бъдещи кметове да внимават, когато правят такива нарушения на закона".
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети