НАП и криминалисти разкриха яка далавера с медицински изделия

DenNews.bg
22.12.2011
размер на текста:

Столична фирма за медицински изделия е укрила оборот за над 15 милиона лева. Това е установено при съвместна акция на НАП и криминална полиция, започнала след разследване и сигнал от предаването „Открито" на БНТ.
От фирма ПСД КОМЕРС ООД са иззети и обработени над 8 000 документа от т.нар. черно счетоводство, които сочат, че за последните 5 години дружеството е продало на граждани медицински изделия за неврохирургията и ортопедията на стойност 15 млн. лв. Нито лев тях не са декларирани и обложени с данъци.
Само през 2010 година не са декларирани 60 процента от получените суми.
Фирмата е платила на 136 лекари сума, близка до 8 млн. лв. за същия период, като в нито един случай не са издадени изискваните от закона документи. Някои от медицинските лица за този период са взели суми от порядъка на 400 - 600 хиляди лева.
От приходната агенция допълват, че започват проверки и на медиците, които също не са декларирали тези доходи като физически лица. На фирмата за медицински изделия вече е възложена ревизия. По случая работят и криминалисти.
От НАП призовават всеки гражданин, които е плащал за медицински изделия и не е получил касова бележка или фактура за заплатените от него консумативи, да сигнализира приходната агенция на телефон 0700 18 700, информира news.bg.
Разследването ще бъде улеснено, ако гражданите могат да изпратят хартиени или сканирани копия от приходни касови ордери или други писмени документи, показващи платените суми.
„Освен данъците, които ще съберем от фирмата и лекарите, виждам много доказателства за данъчни престъпления. Веднага след като обобщим всички данни, ще сезираме прокуратурата", изтъкна заместник-изпълнителният директор на НАП Тошко Тодоров.
От НАП припомнят, че за укриване на данъци в особено големи размери Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети