Учат по проект дупнишки ромчета да ходят на училище

Даниела Методиева
21.12.2011
размер на текста:

Със съвместен проект на сдружение „Амалла приятели”, детска градина № 1 и ОУ „Климент Охридски” в Дупница 26 ромчета ще бъдат обучавани как да ходят на училище. Към групата, включена в проекта са и 25 българчета, техни родители, 25 ученици от 1-и клас и 30 родители на ромски деца.
Стартирането на проекта, озаглавен „Еднакви в другостта”, както и неговите цели бяха представено в във филиала Хо Ши Мин на детска градина № 1 от директора Даниела Гальва и Юлия Любенова от „Амалла приятели”. На презентацията на проекта присъстваха родители и възпитаници на детската градина, които са в предучилищната група.

 

По проекта ще бъде тестван нов модел за приемственост между детската градина и началното образование в Дупница с подкрепата на НПО сектора и родителите. Те ще преминат обучение за мотивация и подготовка за осъществяване на подкрепа на училищните власти при взаимодействие училище-учител-ученик-родител-общественост в процеса на образованието и задържането на децата от рисковите групи в детската градина и училището. Същите ще бъдат включени в спортни срещи, излети сред природата, екскурзии, концерти и др.
През времето на реализиране на проекта децата ще посещават часовете на първокласниците по математика, български език, четене и писане, ще се запознават отблизо с процеса на обучение, за да добият по този начин навици.
Проучване на ромската общност в квартал Ценеви сочи, че причината за големия брой безработни там е липсата на подходящо образование.
 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети