Заек се мисли за кокошка

dennews.bg
02.12.2011
размер на текста:

Легенда, датираща още преди появата на християнството, оживя в днешни дни във финландска ферма, разположена на малкото островче Велкуа.

Според легендата великденският заек някога бил голяма красива птица, принадлежаща на една богиня. Веднъж тя я превърнала в див заек, но тъй като той все още е птица по душа, продължава да прави гнезда и да ги пълни с яйца.
Същото занимание има днес и 8-месечният заек Ото, който мъти яйца, общува с кокошките и дори бди над малките, досущ като квачка.
Пухкавелкото пристигнал в дома на Виле Кусинен като подарък, след като закупил от финландска ферма девет кокошки и един петел. Островчето Велкуа, в което живее семейство Кусинен, е разположено на около 200 километра северозападно от столицата Хелзинки.
"Когато посетих фермата, забелязах Ото да лежи върху няколко яйца.Той явно отдавна беше свикнал да живее с кокошките", споделя Виле Кусинен.
Според стопанина за разлика от себеподобните си, заекът не стоял в скута на хората, подобно на себеподобните си. Не хрупал по моркови, а присядал до кълвящите просо пернати.
"За кокошките Ото е един от своите. Той често се качва на гредата, заедно с тях, или пък се крие под крилата им", коментира навиците му семейство Кусинен. Когато непознат пристъпи в курника, заекът-кокошка се криел и за да излезе от скривалището си трябвало да бъде подмамен с любимите си кифли със стафиди, уточнява агенцията. БТА
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети