149 бараковци искат нов наместник с подписка, плашат с клаксони

Десислава Панайотова-Янкова
02.12.2011
размер на текста:

Мариана Кирилова (вляво) Снимка: dennews.bg

149 души са поставили подписа си под искане за отстраняването на кметския наместник на кочериновското село Бараково Жулиета Лазова.
„Искането ни е да бъде назначен човек с нужните качества за поста. Стига са ни управлявали хора, които не се интересуват от селото и не работят в интерес на хората. Нека се проведе събрание на което да се предложат кандидатурите и от тези имена да бъде избран наместник. Но ние сме категорично против назначаването на Лазова”, синтезира недоволството Мариана Кирилова.
На днешното заседание на Общински съвет-Кочериново тя търпеливо изчака точката, в която гражданите могат да изкажат позиция или да зададат въпрос, за да попита какво се случва с подписката.
„Депозирахме подписката, подкрепена от 149 души преди повече от седмица, а няма никакъв отговор. Какво се случва. По закона за местното самоуправление, който вие съветниците толкова често споменавате, гражданите имат право да изразят позицията си. А какво се случва, интересувате ли се от нас или ние сме само гласове по изборите”, попита Кирилова.
От своя страна председателят на местния парламент Румен Янакиев отговори, че не Общински съвет назначава хората в администрацията.
Самият градоначалник Иван Минков не присъстваше на заседанието, заради ангажимент в столицата във връзка с проектите, които в момента се разработват за водопровод, канализация и инфраструктура на част от селата и града.
Обяснението на заместник-кмета Васил Стамболийски, че по същия начин като с оставката на Лазова, може да бъде поискано отстраняването на всеки служител в администрацията, беше посрещнато с остри коментари на съветниците от БСП. След години мълчание на сесиите, групата на червените демонстрира неочаквана бъбривост.
Според зам.-кмета 60% от хората подписали искането за отстранява на Лазова, не са жители на Бараково. „Логично е, ако тези хора са искали да изберат сами кмета на селото си, да не са променяли регистрацията си. Те обаче са предпочели да се регистрират в Благоевград, което доведе и до отпадането на възможността в селото да се проведат избори за местен кмет”, обясни той.
Жулиета Лазова е последният избран на избори от самите жители кмет на селото, което беше и един от мотивите и за сегашното й назначаване за наместник.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети