Кризата е най-лошата от създаването на Еврозоната, призна Меркел

dennews.bg
02.12.2011
размер на текста:

Eвропейската криза е най-лошата, откакто съществува Еврозоната и тя не може да бъде разрешена за една нощ, защото няма бързо решение. Tова заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел по време на реч през депутатите в Бундестага.
Ние имаме правителствена дългова и криза на доверието, призна Меркел. Тя изтъкна, цитирана от money.bg, че жертвите, които правят европейските граждани, допринасят основно за стабилността на Еврото и Еврозоната.
Бъдещето на Еврото не може да бъде разделено от бъдещето на Европейския Съюз, каза още Меркел.
Нужни са силни интервенционни правила, както и да се приложат на практика идеите и дискусиите, проведени на предишната европейска среща на върха на 26 и 27 октомври,обясни Меркел.
Според нея се налагат автоматични санкции при нарушаване на правилата в Европейския паричен съюз.
Немското правителство желае в новия европейски договор да има право да се съди дадена страна-членка на съюз от Европейския съд, ако тя нарушава правилата за стабилност, съобщи още тя. Не може да се избегнат промени в Европейските договори или създаването на нов договори, убедена е Меркел, но допълни - абсурдно е да се говори, че Германия желае да доминира в Европа.
Немският канцлер отново подчерта, че идеята за общи евро облигации не е спасителна мярка в настоящата криза. Тя допълни, че Европейската централна банка има други задачи за разлика от задачите на ФЕД на САЩ и Bank of England на Англия. Меркел обаче отбеляза, че необходимо да се запази независимостта на ЕЦБ.
Меркел съобщи, че основна тема на срещата на лидерите от ЕС следващата седмица ще бъде придвижването на Еврозонатакъм фискален съюз.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети