Александър Кашукеев връчи грамота „Станка и Иван Кашукееви- Народни учители” на краеведа Иван Хаджийски

Даниела Методиева
19.12.2011
размер на текста:

Грамота „Станка и Иван Кашукееви-Народни учители” бе връчена на краеведа гл. асистент Иван Хаджийски. Наградата, която е учредена от синовете на двамата видни дупнишки учители- Александър и Недялко Кашукееви, бе връчена за 4-а поредна година на тържествена церемония днес в читалище „Зора”.
Александър Кашукеев, който на тържествена сесия на 21-и септември бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Дупница” обясни, че идеята първоначално е била тази награда да бъде връчвана 3 пъти, но тази година двамата с брат му решили по изключение да я връчат на краеведа Иван Хаджийски.
Въпреки, че от 50 години не живее в Дупница, Александър Кашукеев, който е директор на „Металснаб” обясни, че по душа е 100 % дупничанин. И посочи, че най-солидното си образование е получил именно тук- в Базовото училище. Като една от големите загуби за града ни той отчете закриването на Учителския институт. И посочи, че е крайно време Дупнишка околия да бъде възродена като най-добрата форма на управление.
„Дупница е била винаги център на културата и образованието в Югозападна България и това нейно място трябва да бъде отново завоювано. Защото веднъж изгуби ли се връзката, тя няма как да бъде възстановена отново. За мен народният будител на Дупница е Иван Хаджийски и ще предложа да бъде учредена награда на негово име, заяви по време на церемонията Александър Кашукеев.
По време на награждаването днес присъства и бившият кмет на Дупница Първан Дангов, който по време на мандата си учреди наградите „Личност на годината”, които бяха връчвани в 15 категории.
Досега носители нан грамотата „Станка и Иван Кашукееви-Народни учители” бяха преподавателите от СОУ „Св. Паисий Хилендарски” Наташа Тодорова, Нели Василиева и Явор Виделов.
На 27-и октомври по предложение на Министерския съвет той бе удостоен с най-високата държавна награда орден „Стара Планина” за приноса му в развитието на родната икономика. На 16-и декември той получи и награда от БЧК като индивидуален дарител.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети