Треска за злато. Агенти и детективи търсят съкровищата на Кадафи

DenNews.bg
19.12.2011
размер на текста:

Истинска треска за злато обхвана либийските и чуждестранни служби в издирване на богатствата на убития либийски лидер Муамар Кадафи. В лудата надпревара за откриване на несметните богатства, в които се смята че има около 1 тон злато, килограми бижута и скъпоценности и около 500 милиона долара са се включили дори US частни детективи. Това съобщава алжирският в. "Ел-Хабар".
Според изданието след падането на Триполи близките на полковник Кадафи изнесли от града злато, бижута и пари в брой, за да ги скрият в либийската пустиня. Богатството е било предназначено за финансирането на войната срещу новите либийски власти и техните западни съюзници.
Според някои източници съкровището може да се намира в пустинната област Ал-Хамада Ал-Хамра в Западна Либия, близо до границите с Алжир и Тунис. Изданието съобщава, че специалните служби на Нигер са арестували двама либийци, опитващи се да влязат на територията му. Те признали, че работят за американска охранителна агенция, издирваща съкровището на Кадафи.
Либийците имали за задача да издирят бивш офицер от специалните служби на покойния либийски лидер, отговарящ за запазването на съкровището, който можел да знае къде е скрито. Алжирският вестник пише още, че френските специални служби също търсят съкровището на Кадафи, тъй като се опасяват, че то може да попадне в ръцете на терористи, информира РИА Новости, цитирана от БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети