ГЕРБ и 14 независими депутати отмениха президентското вето

DenNews.bg
16.12.2011
размер на текста:

С подкрепата на 14 независими депутати управляващите от ГЕРБ спряха президентското вето върху промените в бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 година. Така с глас над нужната квота парламентът одобри увеличаването на пенсионната възраст, което предизвика протести в цялата страна.
За да бъде приет закона, след като веднъж вече е върнат, той трябва да бъде приет с гласовете на повече от половината от народните представители или със 121 гласа. Първоначално точно със 121 гласа "за" от общо 193 гласували текстът беше подкрепен. Това стана само с гласовете на 107 депутати от ГЕРБ и на 14 независими народните представители. Против бяха 63, а 9 се въздържаха.
След като Петър Курумбашев от Коалиция за България поиска прегласуване, 122 гласуваха "за", 62 бяха против, 9 се въздържаха. След това депутатът от левицата обясни защо е бил против. Според него политиката на ГЕРБ е непредсказуема и хората не могат да предвидят живота си в България. Той предложи на финансовия министър Симеон Дянков, който заедно със социалния министър Тотю Младенов с интерес следяха гласуването, всеки ден да публикува каква е пенсионната възраст за деня, така както БНБ всеки ден публикува валутните курсове.
Едно от предложенията, на които Георги Първанов наложи вето, е възрастта за пенсиониране да бъде вдигана с по четири месеца от догодина, припомня БГНЕС. Това според държавния глава не отчита демографските процеси, здравословното състояние и продължителността на живота на българите. Първанов не се съгласи и с по-дългия срок, който ще се отчита при изчисляването на обезщетенията за болнични, майчинство и безработица. Задържането на актуализацията на пенсиите също е сред мотивите за ветото.
Спорните текстове за пенсионната реформа чрез бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година бяха приети на 8 декември след повече от петчасови дебати, взаимни обвинения и процедурни хватки. Тогава за промените гласуваха единствено от ГЕРБ - 78 депутати, както и четирима независими. Всички останали партии не подкрепиха пенсионната реформа. БСП повториха, че ще атакуват промените пред Конституционния съд. Дни по-късно, на 11 декември, президентът Георги Първанов подписа указ, с който върна за ново обсъждане в парламента закона.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети