Консорциум, строил водното огледало на София, подхваща две кочериновски села

Десислава Панайотова-Янкова
15.12.2011
размер на текста:

Кметът Иван Минков и представителят на изпълнителя Светослав Тодоров подписаха договора след 9 месеца тежки процедури.

Консорциум от две софийски фирми, който изгражда водното огледало на столицата, ще строи канализацията в две села в община Кочериново. Това стана ясно на официалното подписване на договора за изпълнение на проекта за изграждане на цялостна канализация на Стоб и Мурсалево днес. Договорът беше парафиран от кмета на Кочериново Иван Минков и представителя на консорциума „ПСТ Юнивърсъл” Светослав Тодоров.
Финансирането на стойност 12 милиона лева е по оперативна програма „Развитие на селските райони”, а самите строителни работи ще отнемат 120 дни.
Тежките процедури по реализирането на проекта отнеха малко над 9 месеца, в които 7-членна комисия с петима външни представители и двама общинари разгледа кашони с документация.
„Това е най-голямата инвестиция в общината ни след 1989 г. Радостен съм от факта, че след 120 дни двете ни най-големи села Мурсалево и Стоб ще имат канализация по всички европейски стандарти. Радостен съм и от факта, че другите ни проекти пред ОП „Развитие на селските райони” за изграждане на площадните пространства в Стоб и Мурсалево, и водопроводите Кочериново-Бараково и в селата оттатък Струма са на финалната права. Благодаря на целия екип в общината, които работи за осъществяването на тази инвестиция. Защото този успех е мой и техен”, обясни Минков. Кметът не пропусна да отбележи, че днешната среща е първото доказателство, че ще изпълни обещанието си за прозрачност на управлението в общината.

Общината е на финалната права за осъществяването на още няколко проекта. Снимки: dennews.bg


Светослав Тодоров пък благодари за оказаното доверие.
„Добре осъзнаваме, че това е изключително важен проект не само за община Кочериново, но и за района”, отбеляза той.
За dennews.bg Тодоров обясни, че строителните работи ще започнат в първите дни на новата година, тъй като все още се урежда въпросът с надзора на обекта.
„Работим с редица общини и министерства. Осъзнаваме, че е изключително важно да осъществим проекта не само качествено, но и в максимално кратки срокове. Това се налага, тъй като за да може община Кочериново да работи успешно за реализирането и на други проекти е нужно да финализираме първо този проект. Имаме необходимите ресурси и техника, както и готовност да се работи на три смени, така че този срок ще бъде спазен”, увери още Тодоров.
Всъщност срокът за изграждане на канализацията в Стоб, където ще бъде изградена 9 км основна мрежа, е 118 дни. В Мурсалево ще бъде изградена мрежа от 11 км, а срокът е 115 дни.
На подписването на договора присъстваха общинарите работили по процедурите за реализиране на инвестицията, заместник-кметовете Спиридон Качански и Васил Стамболийски, както и председателят на ОбС Румен Янакиев.
Срещата завърши с тост с червено вино и пожелание за успех в реализирането на проекта.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети