Протестиращи поискаха оставката на Борисов, той им отказа среща

DenNews.bg
14.12.2011
размер на текста:

Снимка: bulphoto/Архив

Около 500 протестиращи посрещнаха с викове „Оставка” премиера Бойко Борисов и министри от кабинета на първото изнесено заседание на правителството в Пловдив.
Протестиращите връчиха на областния управител Здравко Димитров декларация с исканията им, с молба тя да бъде внесена в Министерски съвет, предаде Дарик радио.
Исканията на протестиращите не беше смекчен и от жеста на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, който връчи чекове - субсидия на трима земеделски производители от региона.
"За 10 месеца имат 161 хиляди дни болнични. Не разбирам за какво протестират. Отказвам да се срещна с тях". Така Борисов даде ясен знак, че не желае да се срещне с протестиращите.
Премиерът си помисли, че протестиращите са железничари и по тази причина заговори за техните болнични. Всъщност обаче хората скандираха срещу пенсионната реформа, приета от парламента, уточнява dnes.bg.
Преди започване на заседанието Пловдивският митрополит Николай, придружаван от свещеници, освети залата и посъветва министрите да отстояват духа на народа ни.
Владиката подарил на премиера и икона на Св. Богородица, а на всички министри – икона на Баташките мъченици.
500-те протестиращи в Пловдив са представители на Федерацията на миньорите, енергетици, химици, здравни работници, учители, съобщения, държавни служители, авто и жп транспорт и на работещите във всички браншове протестират против едностранно направените промени в пенсионна реформа, с която се повишава възрастта за пенсиониране и намеренията на правителството да отнеме доплащането за клас прослужено време. Участниците в протестния митинг настояват народните избраници да се съобразят с ветото, наложено от президента на Георги Първанов на законопроекта за бюджет на ДОО за 2012 година.
Протестът е организиран от обединения стачен комитет на КНСБ и КТ "Подкрепа" и е продължение на националната демонстрация, която се проведе на 30 ноември пред Народното събрание в столицата.
Междувременно от община Пловдив не разрешиха на синдикатите да провеждат митинг на площада пред сградата на пловдивската областна управа, заради евентуално нарушаване на обществения ред, информира БГНЕС.
Очаква се на днешното изнесено заседание да бъдат внесени два проекта за решения, отнасящи се до Пловдив. Едното е за предоставяне на Античния театър за безвъзмездно управление на общината за 10 години. Второто е за стадион „Пловдив” – безвъзмездно отдаване собствеността му на общината.
В Пловдив днес за първи път заседава правителството на изнесено заседание. Решено е подобни заседания да има във всички 28 областни града в страната.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети