Гневът на италианците се стоварва върху Монти

dennews.bg
12.12.2011
размер на текста:

Италия ще бъде обхваната от протести днес в края на работния ден срещу антикризисните мерки, предприети от правителството на Марио Монти, информира news.bg.
Италианските синдикати обявиха тричасова обща стачка, която ще обхване всички сектори, без обществения транспорт и спешната помощ, а според някои специалисти това може да е началото на по-широки протестни действия.
Трите най-големи синдиката, които организират протеста не са доволни от плановете на министър-председателя за икономии с цел намаляване на бюджетния дефицит с 30 милиарда евро и обвиняват правителството, че пакетът от мерки, който включва драстична реформа на пенсионната система, повишаване на някои данъци и връщане на данъка върху имотите са социално несправедливи.
Според тях, предвидените икономии са прекалено строги към работещите на заплата, пенсионерите и по-уязвимата част на обществото.
От администрацията на правителството изтъкнаха, че спешните мерки са необходими заради изключително тежката икономическа ситуация на Италия.
Италия се явява една от най-големите икономики в еврозоната, чието моментно състояние предизвиква безпокойство сред страните от региона. През есента властите в ЕС поискаха от правителството на Силвио Берлускони да предостави детайлен план с конкретни икономически мерки за изход на страната от кризата.
Тези искания завършиха с оставката на Берлускони, която дойде в резултат на разразилата се политическа криза в Рим.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети