Дянков непреклонен. Каквото е решил-това е

DenNews.bg
01.12.2011
размер на текста:

Финансовият министър Симеон Дянков няма никакво намерение да се съобрази с исканията на синдикатите, нито да отстъпи от формулираната набързо от депутатите от ГЕРБ трактовка на пенсионната реформа,
Дянков ще внесе в бюджетната комисия за обсъждане предложението за увеличение на пенсионната възраст за всички класове с по 4 месеца всяка година до достигане на 65 г. за мъжете и 63 г. за жените.
"Това е решението и ще бъде внесено в бюджетната комисия от името на нашата група от г-жа Менда Стоянова. Това е нашето крайно решение. Изслушахме синдикатите, те не са съгласни с това, но ние не го правим за тях, правим го, защото смятаме, че това е полезната реформа. Решението, което сте чули, е за мен първата истинска социална реформа в България от поне 15 години насам. Тя не само че ще съкрати рязко дефицита в НОИ (до 2014 г. примерно с 500 млн. лв. ще бъде съкратен дефицитът, до 2020 г. на годишна основа с 6 млрд. лв. ще бъде съкратен дефицитът в НОИ), а по този начин тя ще даде възможност най-сетне да имаме активна пенсионна политика извън компенсирането за инфлация, така че вече наистина да се мисли нашите пенсионери, нашите бащи, родители да могат да получават по-високи пенсии от тези, които получават в момента. Без такава истинска социална реформа, не може да се говори за добра пенсионна политика", заяви Дянков, цитиран от actualno.com.
Той подчерта, че кабинетът ще действа за всички класове – първа, втора и трета категория труд от януари 2012 г. с по 4 месеца всяка година плавно да се увеличава възрастта за пенсиониране, докато стигне до 65 години за мъжете и 63 години за жените.
„Това ще стане съответно 2019 - 2020 г. По този начин изтегляме предишната реформа, предишното статукво с 10 години напред. Това го налагат всички събития в Европа. Фактът, че както вчера чухте и еврокомисар Оли Рен, който каза: „Това са 10-те дни, в които се определя дали еврото въобще ще го има като система, или не”, тревожната европейска обстановка около нас и решимостта на ГЕРБ и на всички нас да направим тези социални реформи, за да може за в бъдеще да плащаме и на пенсионерите, и на всички останали социални групи в България това, което всички искаме те да получават. Това плавно увеличаване е за всички категории – 1, 2 и 3. За миньорите и за другите хора в първа и втора категория труд това е по-добра мярка за тях, защото от 2014 г. тези категории труд ще получават пенсиите си от частни пенсионни фондове. За да стане тяхната пенсия по-висока, е много изгодно за самите тях да имат допълнителен стаж и допълнително време за работа до края на 2014 г. По този начин значително ще увеличим пенсиите, които всички те ще получават”, заяви финансовият министър Симеон Дянков.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети