500 презерватива и брошури раздадоха на дупнишки гимназисти

Даниела Методиева
01.12.2011
размер на текста:

500 презерватива и брошури бяха раздадени на дупнишки гимназисти по случай Световния ден за борба със СПИН. Със задачата се бяха заели представителите на сдружение „Развитие на децата и младежите в Дупница” Николина Сотирова и Тодорка Дамянова, чиято основна дейност е провеждане на антиспин кампании в средните училища. Организираната от тях кампания е част от проекта „Със знания и предпазливост срещу СПИН”. Представители на сдружението влзоха в часовете на класния, където изнасяха беседи, разговаряха с гимназистите, а в някои от училищата в разговорите се включиха и медицинските сестри.

 


Проектът има за цел да обхване всички 2 000 ученици от 11-те средни училища в общините Дупница, Бобов дол, Сапарева баня и Кочериново.

СПИН е една от коварните болести на съвременния свят, за която все още не е намерено ефективно лечение. СПИН е Синдром на Придобита Имунна Недостатъчност. Той е резултат от увреждане на имунната система. Увредената имунна система не може да се пребори с определени "опортюнистични" или съпътстващи инфекции. Те се наричат опортюнистични, защото са предизвикани от микроорганизми, с които човешкият организъм в здраво състояние може да се справи, но не и когато имунната система е увредена (англ. take opportunity-възползвам се). За разлика от другите заболявания, при СПИН пациентите могат да имат разнообразни клинични прояви, в зависимост от това, от коя опортюнистична инфекция страдат. Ето защо СПИН е "синдром"-сбор от различни симптоми и прояви, в основата на които стои общо болестно състояние.

 


Данните за разпространението на ХИВ-инфекцията по света остават шокиращи. Според последни изчисления на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) 33.3 милиона души живеят с ХИВ към края на 2010 г., а между 25-33 милиона души са починали от болести, свързани с ХИВ инфекция. Около 7 100 души се инфектират ежедневно с вируса на имунната недостатъчност. Най-бързо епидемията се разраства в Източна Европа, Централна Азия и Северна Африка. Половите неравенства са измежду главните пречки пред адекватния отговор на ХИВ/СПИН. 26% от новоинфектираните лица в глобален план са момичета на възраст 15-24 години - вирусът на СПИН е основната причина за смъртта на много млади жени в репродуктивна възраст.
„Ето защо е необходимо да се информират младите хора за болестта СПИН и да се провокират да предприемат превантивни мерки. Най-сигурното за сега средство за предпазване от СПИН е използването на предпазни средства. Най-голяма сигурност за предпазване от заразяване с тази болест, а и с други венерически и полово преносими заболявания е използването на презерватив.
С реализацията на проекта „Със знания и предпазливост срещу СПИН” екипа на проекта, ще се опита да провокира и да напомни, че постоянната и правилна употреба на презервативи е ефективен начин за предпазване от ХИВ и други сексуално преносими инфекции”, обясни Нина Сотирова.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети