Отчетено. Купуваме по половин книга на година

DenNews.bg
08.11.2011
размер на текста:

Българинът отделя средства за закупуването на половин книга на година, докато средностатистическият европеец обогатява домашната си библиотека със средно 11-12 книги годишно.
Това сочат данни, които днес бяха обявени от писатели и литературоведи на брифинг в столицата. Според статистиката европейските библиотеки се посещават от 60-70% от населението, а българските - едва от 10%. От 2008 г. в 90% от българските библиотеки пък не е постъпила нито една книга.
„От картата на България изчезнаха 5 хил. библиотеки", заяви Димитър Димчев от СУ „Св. Климент Охридски", който заедно с писателите Георги Господинов и Калин Терзийски, литературоведът Михаил Неделчев и представители на различни столични библиотеки дадоха брифинг в София.
В писмо до премиера Борисов и министрите Дянков, Игнатов и Рашидов те настояват спешно приемане на Стандарт за библиотечно-информационно обслужване за обществените и училищни библиотеки, съизмерими с международния стандарт. Освен това организациите настояват за незабавно подновяване на програмата на Министерството на културата за обновяване на библиотечните фондове.
Ситуацията с книгите и библиотеките обрича на гибел голяма част от българското население, тъй като то ще остане неграмотно. Според последните проучвания около 50% от младите хора в България са неграмотни, като голяма част от тях са ромско и турско етническо население. „От години липсва държавата", коментира още Димчев.
Според библиотекарите е желателно държавата да отпусне поне 20 млн. лв. субсидия. Особено тревожно е положението в малките населени места, алармираха те и нарекоха състоянието „геноцид в рамките на 21-ви век по отношение на българската култура и правото на хората да бъдат образовани".
Писателят Калин Терзийски обяви, че утре от 11 ч. на площада между Министерски съвет и Президентството писатели ще направят писателско четене, информира news.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети