ЕС призова Г20 да налее пари за справяне с кризата

dennews.bg
04.11.2011
размер на текста:

Лидерите, които заседават на срещата на Г-20 трябва да се споразумеят за увеличаване ресурсите на Международния валутен фонд с цел да се изгради „световна защитна стена", която да спре разпространяващата се криза с външния дълг.
Това заяви шефът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на брифинг в Кан, информира news.bg
„Надявам се лидерите от Г-20 да се споразумеят за увеличаване на ресурсите на Международния валутен фонд, не само заради Еврозоната, но и поради глобалната ситуация, за да се избегне риска от сериозна нестабилност на световните пазари".
„Надявам се, че лидерите от Г-20 ще дадат мандат на финансовите министри да проучат възможности за увеличаване на финансовите ресурси на Международния валутен фонд чрез различни опции, включително двустранни заеми за членовете на Г-20, както ние направихме в Лондон през 2009 г.", допълни още шефът на ЕК.
„Това означава, че ние доизграждаме световна защитна стена срещу заразата", констатира Барозу.
Той допълни още, че стената ще помогне срещу кризата, защото ще предостави възможност за нейното координиране и справяне по-обширен начин.
Барозу очаква крайните решения от срещата да бъдат „позитивни" за Европа и света.
„Срещата не е приключила, ще продължи до малко по-късно заради разговорите по въпросите за еврото. Ние мислим, че ще оберем плодовете от нея по един позитивен начин - позитивен за Европа и позитивен за света", разясни председателят ЕК.
От своя страна президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой също потвърди думите на Барозу, че най-големите държави в икономическо отношения ще увеличат финансовите ресурси на Международния валутен фонд, за да се подкрепи борбата срещу кризата с европейския дълг.
„Членовете на Г-20 са готови да се въведат допълните ресурси към МВФ и да започнат да действат веднага, щом има нужда от тях", изтъкна Ромпой.
„Финансовите министри ще определят конкретни възможности на тяхната следваща среща", уточни президентът.
Той каза още, че се планира изграждането на „фонд на доверието" в МВФ, от който ще могат да се дават заеми за членовете на Еврозоната, в координация с Европейския фонд за стабилност.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети