Маршът на недоволството събира хиляди българи пред парламента

DenNews.bg
30.11.2011
размер на текста:

Маршът на недоволството ще събере днес над 25 000 българи пред сградата на парламента. Такива са очакванията на двата синдиката-КНСБ и КТ „Подкрепа” за мащаба на националния протест срещу едноличното решение на правителството за увеличение на пенсионната възраст от 1 януари, което беше подкрепено само от бизнеса, но не и от синдикатите. А те иначе са неразделна част от националния тристранен съвет за социален диалог.
И докато на жълтите павета знамената на синдикатите ще съберат протестиращите под надслов “НЕ на промените в пенсионната реформа, орязващи правата на българските граждани и срещу отнемане на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит (клас прослужено време)”.
Шествието на КТ „Подкрепа” ще започне от Национален стадион „Васил Левски” в 11.30 часа и ще премине по ул. ”Гурко” – бул.”Васил Левски” – бул.”Цар Освободител” до площад “Народно събрание”.
Протестният лъч на КНСБ ще започне от пл. „Македония” 1 в 11.30 часа и ще премине по бул. „Хр. Ботев” – бул. „Стамболийски” – бул. „Мария Луиза” – бул. „Дондуков” – бул. „Цар Освободител” до пл. „Народно събрание”, където двата лъча ще се съберат и ще проведат протестен митинг от 13.00 ч.
Същевременно продължават протестите и на земеделците. Фермери от Русе, Разград и Силистра се заканиха, че в 11 ч ще окупират Дунав мост.
Очаква се движението да бъде спирано и на ГКПП-Капитан Андреево на турската граница. Фермерите настояват за договорената субсидия от 570 млн. лв. за 2012 г., която бе намалена в бюджета на 340 млн. лв.
Продължава и стачката на БДЖ, която ще започне своя седми ден.
Ръководството на БДЖ и синдикатите все пак за първи път ще седнат на преговори. Въпреки това позициите и на двете страни в предходните дни останаха непроменени.
Синдикатите протестират срещу съкращаването на 138 влака по различни линии и срещу уволнението на 2000 работници от дружеството. Във вторник бяха спрени първите 30 влака от предвидените за съкращение.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети