Папандреу няма да подава оставка. Последно.

Папандреу няма да подава оставка. Последно.

dennews.bg
03.11.2011
размер на текста:

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу няма да подава оставка, съобщи гръцката държавна телевизия, цитирана от БиБиСи, информира news.bg.
По-рано днес източници от Атина обявиха, че се очаква премиерът на предложи оставката си в рамките на деня.
Папандреу направи изказването си по време на извънредно заседание на правителството, провело се преди важния вот на доверие, за който законодатели от управляващата партия заплашват да гласуват против кабинета.
Папандреу е дал принципното си съгласие за коалиционно правителство, съобщава още гръцката национална телевизия, позовавайки се на правителствени източници.
По-рано група от над 20 депутати от управляващата партия ПАСОК разпространиха открито писмо, в което се настоява за създаването на коалиционно правителство.

Гръцкото правителство е на ръба на колапс след като няколко министри заявиха, че няма да подкрепят плана на Папандреу за референдум във връзка с кредитната програма на ЕС, коментира БиБиСи.
Георгиос Папандреу предложи провеждането на референдумвъв връзка с кредитната програма на Евросъюза. Четирима представители на правителството обаче се противопоставиха на това.
Ако Папандреу не успее да се договори с опозицията за създаването на коалиционно правителство, то утре кабинетът му ще трябва да се бори да оцелее при гласуването на вот на доверие в парламента.
Две депутатки от управляващата партия ПАСОК обявиха, че няма да гласуват утре доверие на правителството на премиера Георгиос Папандреу, което по този начин губи мнозинството си в парламента и ще разполага със 150 от общо 300 гласа.
Правителството все още теоретично може да спечели вота на доверие в зависимост от броя на депутатите, които ще вземат участие в гласуването, но оцеляването му отсега нататък изглежда малко вероятно.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети