Делото за пожара във "Феникс Ресурс" зацикли отново

Обвиненият за палежа Кирил Янчов отрече изнесените от свидетели факти, ще доведе свои, които да докажат, че е невинен

Даниела Методиева
03.11.2011
размер на текста:

Подсъдимият Кирил Янчов е категоричен, че е набеден, без да има никаква вина за пожара. Снимки: dennews.bg

Делото за пожара в най-голямото предприятие за вторични суровини вЮгозападна България „Феникс Ресурс”-Дупница закикли отново. Причина за отлагането на поредното заседание днес се оказа ангажимента на адвоката на обвиняемия Александър Райнов по делото му за обида срещу братя Галеви, което по същото време се гледа в Кюстенилския окръжен съд.
Делото се отлага за втори път поради същата причина, на 27-и септември адвокат Райнов също бе ангажиран по делото за обида срещу братя Галеви.

 


На днешното поредно заседание присъства и кметът на Дупница Атанас Янев в качеството му на представител на общината. Съдията по делото Добринка Зафирова обясни,че от утре, когато сдава властта, той вече няма анагжимент по това дело, неговият наследник Методи Чимев и екипа му трябва да решат дали да бъдат страна до следващото заседание.
След края на заседанието днес подсъдимият за палежа Кирил Янчов бе катеторичен, че му е повдигнато обвинение, без да има вина за пожара. Той е бил в района на предприятието сутринта на 18-и септември, за да събира орехи, а пожарът е избухнал следобяд. По неговите думи по това време е имало в района някакви хора с каруца, които са палили гуми и той щял да представи в съда и доказателствата на свидетели.
След избухването на пожара на 18-и септември миналата година се запалиха и изгоряха над 500 тона полиетиленови отпадъци, оставени на депо в предприятието. При пожара изгоряха 50 тона хартия, над града се издигаше огромен облак от дим, който застрашаваше да предизвика сериозно обгазяване заради изгарянето на огромното количество полиетиленови отпадъци. Единствено промяната на посоката на вятъра спаси града от обгазяването.
След пожарът бушува целия следобед на 18-и септември и нощта срещу 19-и и на място дойдоха и екипи на Гражданска защита, огнената стихия бе потушена. След като бе направен оглед на мястото и експерти оформиха документите стана ясно, че щетите възлизат на сумата от 100 000 лв.
Разследването продължи около 4 месеца, след което прокуратурата в Дупница повдигна обвинение срещу Кирил Янчов.
 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети