Изпуснаха още една родилка, НЗОК проверява всички АГ болници

DenNews.bg
29.11.2011
размер на текста:

Още еднa млада жена стана част от черния списък с починали родилки. Tова е третият случай на починала родилка в София в рамките на два месеца. На 24 октомври почина 19-годишната Деяна след като 42 дни се бори за живота си. Тя е била изписана от "Шейново" след раждането на детето си, без да е излекувана напълно, без ясна диагноза и без да са й направени всички нужни изследвания.
На 21 ноември отново в "Шейново" почина 35-годишна родилка Надежа Узузнова.
Двата смъртни случая на родилки станаха повод за оставката на шефа на "Шейново", поискана от премиера Борисов.
31-годишната Даниела Димитрова е починала вчера в първа АГ болница “Света София” по време на планирано секцио. Според управата на болницата лекарският екип е действал адекватно и става въпрос за инцидент.
В неделя жената постъпва в болницата, след като получава усложнение на бременността.
Близките й последно се виждат с нея в понеделник, когато помолила съпруга си за минерална вода и обяснила, че скоро ще й бъде направено цезарово сечение, информира bTV.
„Повече от половин час той не е знаел нищо, когато лекарите започват да хвърчат и той чува имената й в коридора”, разказва Ренета Димитрова, сестра на починалата родилка.
2-3 минути след изваждането на бебето сърцето на майката внезапно спира. Според директора на болницата доцент Рачев, лекарите са направили всичко възможно, за да спасят младата жена. До този извод е стигнал и свиканият извънредно Съвет на директорите.
„Леталният изход беше остър и внезапен и непреодолим, въпреки изключително интензивната реанимация. Съвсем единодушно решихме, че лекарите са действали правилно и смъртта се дължи на инцидент”, категоричен бе доц. Елиан Рачев, изп. директор на Първа акушеро- гинекологична болница „Св. София".
Даниела не е плащала за избор на екип.
Бебето, което е второ дете на починалата жена, е добре. Здравното министерство съобщи, че е назначило две проверки по случая.
Националната здравноосигурителна каса започва спешни проверки в столицата на всички специализирани акушеро-гинекологични болници и клиники, в които се оказва родилна помощ, информира и news.bg.
От Касата припомнят, че осигуряват изцяло заплащането за родилната помощ чрез клинична пътека „Раждане, независимо от срока на бременността, предлежанието на плода и начинът на родоразрешение".
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети