Вдигат пенсионната възраст без гласа на синдикатите

DenNews.bg
28.11.2011
размер на текста:

За правителството явно няма значение, че тристранният съвет за сътрудничество от седмица вече е двустранка. Поне това става ясно от изявлението на социалния министър Тотю Младенов, че решението за вдигане на пенсионната възраст с 1 година от 1 януари, макар одобрен само от страна на бизнеса и правителството и без гласа на синдикатите, ще влезе в сила.
От 1 януари възрастта за пенсиониране се вдига с една година и за трите категории труд. Това каза на пресконференция социалният министър Тотю Младенов след среща за промените в пенсионната система. Тя мина само с представители на бизнеса без участието на синдикатите.
От 1 юни 2012 г. минималната пенсия ще се увеличи от 136 на 145 лв. Останалите пенсии няма да се индексират, а от 1 януари 2013 г. ще се осъвременят с инфлацията, става ясно още.
От началото на 2015 г. поетапно възрастта ще се увеличава с четири месеца, докато не достигне 63 години за жените и 65 за мъжете. Догодина дефицитът в НОИ ще бъде намален с 28,4 милиона лева от вдигането на пенсионната възраст, а през 2013 година разходите ще са със 121 милиона по-малко.
Младенов цитира данни на НСИ, според които ефективната възраст за пенсиониране за трета, най-разпространената категория труд е 61 години за жените и 64,2 години - за мъжете.
И при досегашните условия за пенсиониране - 60 години за жените и 63 години за мъжете, хората работят по-дълго, посочи министърът.
Според представените разчети става ясно, че от 2012 година жените трета категория труд ще се пенсионират на 61 години, а мъжете на 64 години, информира dnes.bg.
При работещите втора категория труд жените ще се пенсионират на 53 години, а мъжете на 58. При първа категория труд жените ще излизат в пенсия на 48 години, а мъжете на 53 години.
Заради промените догодина около 15 хиляди души от трета категория труд няма да могат да се пенсионират. При първа и втора категория труд засегнати от новите условия ще са 1800 души.
Към момента няма повишена активност за подаване на заявления за пенсиониране на тези, които са придобили вече това право, отчитат от НОИ.
Младенов припомни, че правото на пенсия не се погасява по давност, тоест тези, които тази година навършват възраст за пенсиониране, ще могат да се пенсионират и през 2012 г., както и през следващите години, независимо от това дали има промени в условията на пенсиониране.
Има идея ТЕЛК-овете да минат към Националния осигурителен институт, тоест този, който плаща инвалидните пенсии, да има право да контролира. Говорим само за експертизата за работоспособността на хората, които имат трудови осигурителни взаимоотношения, посочи Тотю Младенов.
В петък ще има заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Социалният министър не отговори дали тристранката ще е нелегитимна, ако в нея не участват синдикатите. Тя ще е под председателството на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.
Ако пък участниците пожелаят, в работата ще се включи и премиерът Бойко Борисов.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети