И земеделците започнаха безсрочни протести

dennews.bg
28.11.2011
размер на текста:

От днес земеделците започват безсрочен протест. Очаква се това да бъде най-голямото недоволство на земеделски стопани до момента, информира news.bg.
Ще има организирани 25 сборни пункта в страната, а по границите и по основните пътни артерии у нас ще излязат 2 500 селскостопански машини.
В протеста, освен от Асоциациите на земеделските производители и зърнопроизводителите, ще се включат и собственици на земеделски земи, фермери и дори пчеларите,заяви Динко Жеков, зам.-председател на съюза на зърнопроизводителите в Ямболска област.
Причината за стачката е фактът, че в гласувания на първо четене проект на Бюджет 2012 са заложени с 230 милиона лева по-малко в сектор „Земеделие".
В подписаната месец преди изборите финансова рамка между кабинета и големите браншови организации обаче, беше заложено в сектора да влязат 570 милиона лева.
Финансовият министър Симеон Дянков публично се отказаот подписа си под документа и дори предупреди стопаните, че ако излязат на протест и блокират страната, предвиденият за тях бюджет може да бъде намален още.
В отговор зърнопроизводителите поискаха незабавната му оставка.
Протестните действия ще се изразят в изкарване на машини и хора по указани маршрути и последващо затваряне на пътища и гранично контролно-пропускателни пунктове, съобщават от Националната асоциация на зърнопроизводителите.
От там съобщават и част от определените маршрути и места, откъдето ще започнат протестните действия:
• За Видин, Монтана, Враца: главен път София - Враца, на моста на гр. Мездра;
• За Плевен, Кнежа: главен път София - Русе на детелината на село Ясен;
• За Никопол, Свищов, Горна Студена: главен път София - Русе на разклона на Горна Студена;
• За Велико Търново, Павликени: главен път София - Варна на разклона на с. Пушево.
• За Добрич: Към Дунав мост, към ГКПП Кардам, към ГКПП Дуранкулак, Околовръстното на Добрич;
• За Пловдив, Пазарджик - Карловско шосе.
• За Стара Загора, Хасково, Свиленград: Сборен пункт квартал Кольо Ганчево, Стара Загора - от
• Стара Загора към ГКПП Капитан Андреево. От Стара Загора към Свиленград, от Хасково към
• Свиленград - сборен пункт в село Капитан Андреево.
• За Лесово, Ямбол: сборен пункт на летище Тенево в посока ГКПП Лесово
• За Бургас, Сливен (и част от Ямбол) - сборен пункт Петолъчката
• За Попово, Търговище - към Дунав мост.
Неправителствените организации от сектор „Земеделие"дадоха срок на управляващите в декларация да преразгледат и променят внесения закон за Национален бюджет за 2012 г., в частност предложената Финансова рамка за сектор „Земеделие" 2012 г.
През този период не се осъществи диалог, се казва в обръщението, изпратено от Национален комитет за протестни действия на неправителствените организации от сектор „Земеделие".
Обръщението е подписано от Асоциация на земеделските производители в България; Национална асоциация на зърнопроизводителите; Българска асоциация на собствениците на земеделски земи; Национален съюз на земеделските кооперациите в България; Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010 и Българска асоциация на фермерите.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети