Горбачов с апел за спиране на путинизацията

DenNews.bg
23.11.2011
размер на текста:

Михаил Горбачов Снимка: guardian.co.uk

Бившият и единствен президент на СССР Михаил Горбачов апелира към руските гласоподаватели да спрат путинизацията, като пренебрегнат партията на настоящия премиер и кандидат за трети президентски мандат Владимир Путин „Единна Русия” на предстоящите избори.
„Издигането на кандидатурата на Владимир Путин за трети президентски мандат противоречи на принципите на демокрацията, макар че изпълнява формалните изисквания на Конституцията”, смята Горбачов.
Според него основната пречка за развитието на демокрацията в Русия днес е това, че лидерите на страната на практика не са такива, защото не защитават интересите на народа.
„Властта трябва да е в ръцете на лидери, които наистина представляват интересите на народа и са уважавани от него, а не такива, които служат на „корпоративни интереси“, казва Горбачов в интервю за АП, цитирано от dnes.bg.
А решението на Путин да участва в предстоящите президентски избори според него противоречи на принципите на демокрацията.
На 24 септември на конгреса на управляващата партия „Единна Русия“ президентът Дмитрий Медведев предложи на Путин да се кандидатира за президент, като заяви, че ако той спечели изборите, е готов да оглави правителството, припомня Би Би Си.
Михаил Горбачов освен това се съмнява, че изборите за парламент, насрочени за 4 декември, ще бъдат честни.
В интервю за „Уолстрийт джърнъл“ вчера Горбачов нарече руския режим авторитарен и каза, че на Русия й предстои „сериозно да се бори за възстановяване на позициите на демокрацията, честни избори, независимост на съда“.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети