Дупничанин подарява лампата на Аладин на българите в Лондон

Десислава Панайотова-Янкова
23.11.2011
размер на текста:

След успешен тур из България и курорта Паничище дупнишкият музикант и художник Николай Табаков организира уъркшоп за изработване на уникалните си лампи в Лондон. Ателието там ще се проведе на 11 декември в българското училище „Розова долина”.
От няколко години Ники изработва лампи от хартия и тел, като до момента няма нито един модел, който да се повтаря. След изложбата в родна Дупница преди година той започна да организира ателиета, на които всеки може да си направи лампа с материалите, с които Ники работи.
„Това е първото ателие зад граница, което организирам. Лондон е специално място. Първо защото е световна столица на културните различия, които се обединяват в невероятна хармония и второ, защото там има много българи. Идеята е първото ателие да бъде само за българската общност и ако се получи добре ще отида пак”, казва Табаков.


До момента с помощта на съветите и идеите му собствени уникални лампи са изработили участниците в ателиетата му в София, Русе и Пловдив. А защото обича новостите Ники направи уъркшоп за лампите си дори на една поляна на Паничище-курортът, който приема и високопланинския фест, който той организира с бандата си „Блус Трафик”.
В Лондон Ники ще бъде една седмица, като идеята му е да намери и галерия, която би представила колекцията му.
„За това пътуване ще взема само материалите, които са нужни за уъркшопа. А на място в дните, които имам преди 11-ти ще направя няколко лампи, които да покажа. Да заповядат всички българи в Лондон и околностите, защото всеки ще може да изненада близките си за Коледа с уникален подарък от сърце и собствените си ръце. И да, хората може да са спокойни, защото лампите винаги се получават страхотни”, казва още Ники.
Приятелите му пък се шегуват, че Ники ще отлети за британската столица с лампата на Аладин. И не защото ще лети на крилете на джин, а защото както приказната лампа сбъдва чудеса, така всеки участник в уъркшопа ще може с малко фантазия и сръчност да създаде своята лампа на чудесата за Коледа.

 

Можете да видите още от лампите на Николай в страницата му във Facebook

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети