Две по две кметства с по един наместник в Кочериновско

Десислава Панайотова-Янкова
22.11.2011
размер на текста:

Обединението на малките населени места, за което още през лятото финансовият министър Симеон Дянков спомена, че вече се обсъжда за налагане като държавна политика, се случи в община Кочериново. Идеята на финансист №1 на страната за пестене на пари от заплати и разходи за поддръжка на кметства в населени места с малко жители беше въведена на практика в четири от селата в Кочериновско. С по един управник ще бъдат селата Фролош и Цървище, и Драгодан и Боровец. Като мотивът на кмета на Кочериново Иван Минков освен пестене на пари от заплати на наместници е и че в миналото, когато селата са били с десетки пъти повече население също са били представлявани от наместник за няколко населени места.
Функцията на наместник на село Фролош ще изпълнява кметския наместник на Цървище Красимира Мутафчийска, а наместник на Драгодан и Боровец ще бъде първенецът на Боровец Виолета Райнова. И за двете дами това ще бъде първи мандат като наместници.
В Драгодан досега кмет беше Димитър Перчеклийски, а във Фролош Лалка Николова. Още преди месеци Перчеклийски сам защити тезата, че не е нужно всяко село да има наместник, тъй като преди 3-те си последователни мандата като първенец на Драгодан, той самият е бил наместник на три села едновременно. И то в години, когато във всяко от селата са живели по над 1000 души. За сравнение сега във всички села оттатък река Струма- Драгодан, Цървище, Боровец, Бураново, Крумово и Фролош живеят общо не повече от 600 души.
Досегашният кмет на Фролош Лалка Николова пък беше в центъра на няколко скандала и срещу преназначаването й на поста се обявиха голяма част от жителите на селото. Тя беше упреквана, че е включила към водопровода източник със съмнително качество, а сигнали за финансови злоупотреби от нейна страна има депозирани до финансовия министър Симеон Дянков.
С налагането на външен човек за първенец на селото кметът на Кочериново Иван Минков се надява да тушира напрежението между жителите на селото.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети