Делото срещу Ковачки старира на второ ниво

DenNews.bg
22.11.2011
размер на текста:

Делото срещу енергийния бос Христо Ковачки стартира днес на второ ниво-пред Апелативен съд-София, информира агенция БГНЕС.
Собственикът на мините и теца в Бобов дол е подсъдим за укрити данъци в размер на над 16 милиона лева, за което той получи условна присъда от 3 г. с 5-годишен изпитателен срок на първа инстанция.
Апелативните магистрати ще опитат да разпита двама свидетели, на които според прокуратурата се крепи защитната теза на Ковачки. Тони Николов и Васил Лозанов не бяха открити от Софийски градски съд и затова делото се забави, за тях дори бе поискано да бъдат доведени принудително. Двамата отнесоха и глоби от съда. Те са представители на фирмите, доставяли оборудването и машините на дружествата на Ковачки.
САС поиска да бъдат разпитани отново и специалистите, които изготвили съдебно-техническата експертиза по делото. Днес бяха разпитани отново тези, които изготвиха съдебно-счетоводната и банкова експертиза за процеса.
Съдът ще поиска от НАП и справка за това дали е имало приключили ревизии за фирмите по делото, сред тях и 4-те на Христо Ковачки, за които прокуратурата твърди, че са купували фиктивно части. САС поиска ако е имало такива ревизии, данъчните да предоставят заключенията от тях. Делото продължава на 20 декември.
Според обвинението на прокуратурата Христо Ковачки е извършвал данъчните престъпления в периода 2005-2008 г., чрез фиктивни сделки за доставка на оборудване, като така неправомерно е бил получен данъчен кредит. Според държавното обвинение четири фирми на Ковачки са сключили фиктивни сделки за доставка на машини и оборудване, като са били давани неверни данни при покупко-продажбите.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети