Заловили Сейф дегизиран като камилар, давал подкуп от $2 млрд.

DenNews.bg
21.11.2011
размер на текста:

Сейф ал Ислам се страхува за живота си, дочул репортер на Ройтерс, който пътувал заедно с арестанта. Снимка: Reuters

Арестуваният вчера в южната част на Либия Сейф ал Ислам бил дегизиран като камилар, а в опит да избегне белезниците той зацапал с пясък лицето си. По-късно синът на убития либийски лидер Муамар Кадафи предложил на задържалите го подкуп в размер на 2 млрд. долара.
Темата за ареста на Сейф ал Ислам, който до скоро беше любимец на Запада и спряган за наследник на баща си е водеща тема в медиите днес.
Версията, че Сейф се представял за камилар на име Абдул Салем тиражират вестниците "Кориере дела сера" и "Гардиън", като се позовават на командира на бойците, заловили сина на полковника.
Ахмед Амури разказва, че е бил информиран, че в района на град Обари, където беше заловен Сейф ал Ислам, се укривала важна личност, която се представяла за камилар. Той обаче не знаел точно за кого става дума. За самата операция Амури разказва, че синът на Кадафи пристигнал с две коли. Бойците ги спрели и наредили на пасажерите да слязат. Когато видял, че ще бъде арестуван, Сейф ал Ислам се хвърлил по очи на земята и започнал да цапа лицето си с пясък, за да не го разпознаят. Бойците му наредили да се изправи и тогава той казал: "Добре, или стреляйте по мен, или ме отведете в Зинтан".
Бойците изпълнили второто искане на Сейф ал Ислам и сега той е в Зинтан. Там обаче шефът на местния военен съвет Мохамед ал Хабаш започна да поставя условия, при които ще предаде Сейф ал Ислам на управляващите в Триполи, пише вестник "Кориере дела сера", цитиран от БТА. Първото условие било, че Сейф ал Ислам ще остане в ареста в Зинтан, докато Либия не се сдобие с ефикасна съдебна система.
Второто искане е Сейф ал Ислам да бъде съден в родината си, а не да бъде изпращан в Хага, където е издирван от Международния наказателен съд. Вестник "Ню Йорк таймс" отбелязва, че тези искания са били формулирани, след като по-рано бойците, заловили Сейф ал Ислам, казаха, че ще го предадат на Триполи след сформирането на ново правителство.
Според изданието бойците в Зинтан искат да използват създалата се ситуация, за да затвърдят позициите си на важни играчи в нова Либия пред властите в Триполи.
Международният наказателен съд в Хага е изправен пред ключов тест във връзка със Сейф ал Ислам, отбелязва още вестникът. Преходното правителство на Либия в миналото обещаваше, че ще предаде сина на Кадафи на съдебната институция. Но сега то е изложено на вътрешен натиск да организира процес в Либия и както изглежда започва да отстъпва.
Британският вестник "Гардиън" пише, че едно от исканията на хората, държащи Сейф ал Ислам в ръцете си, е процесът срещу него да се води не в Триполи, а в Зинтан. Това обаче изглежда доста трудно. Съдът в Зинтан не е оборудван както трябва, за да се водят там международни дела за военни престъпления. Разрушенията в града са големи. Няма хотел. Телефоните работят, но интернетът е много бавен.
Един процес срещу Сейф ал Ислам в Зинтан ще наложи всички, които ще участват в него - адвокати, журналисти, свидетели, съдии и прочие, да се придвижват два дни от Триполи до града, допълва изданието.
Вестник "Дейли телеграф" съобщава, че на път за Зинтан в самолета Сейф ал Ислам е говорил малко. В машината имало и журналист на Ройтерс. Когато самолетът кацнал, на летището в Зинтан се появило ликуващо множество, а Сейф ал Ислам отказал да слезе, уплашен, че ще го сполети същата съдба като баща му, който след като беше заловен от революционните бойци, беше бит и после убит.
"Оставам тук. Те ще изпразнят оръжията си в мен в секундата, в която сляза от самолета", казал Сейф ал Ислам на хората, намиращи се около него, сред които били мъжете, които го заловили и сътрудниците му, с които бил заловен. Тези думи успял да дочуе репортерът на Ройтерс.
Що се касае за предложените от Сейф 2 милиарда долара, то било отхвърлено отхвърлено от новата власт, чиито представили го описаха като „унижение на революцията", добавя news.bg.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети