Блато се жали от стар нов наместник, малтретирал старци и въртял сделки

Десислава Панайотова-Янкова
18.11.2011
размер на текста:

18 от 20 жители на бобовдолското село Блато се подписаха под жалби срещу назначаването на новия кметски наместник Иван Владимиров, който е изпълнявал длъжността в три поредни мандата до 2007 г.
В жалбите си до кмета на Бобов дол Кирил Станчев и депутата от Кюстендилско Емил Гущеров хората настояват Владимиров да не бъде назначаван, тъй като по време на управлението му от 1996 до 2007 г. е упражнявал натиск, всявал страх, въртял сделки за тяхна сметка и дори нанесъл побой над трима души, вече покойници.
В жалбата на жителите на Бабино се твърди още, че Владимиров е жител на Кюстендил, а не на селото.
„В периода 1996-2007 г. той успя да създаде страх у хората, които не са с него. Още в началото на първия мандат той събра пари от хората за засяване на жито. Жито не беше засято, а и парите не върна. Участва най-активно в продажбата на постройки на ТКЗС. Докара гръцка фирма, която изряза стотици кубици дървен материал. На някои хора е дал по някой лев, а другите най-вероятно присвои. Активно реже дърва (круши, ябълки) из района и ги превозва с каруци за отопление. Който се опиташе да му възрази, биваше бит. Ние сме стари хора, но той не се посвени да набие Лазар Петков, Илия Стоичков и Илия Гяволийски-вече покойници. При раздаване на пенсиите наби бащата на пощальонката, който я охраняваше, а след това даде пари на този човек, за да прекрати делото.
С негово съдействие и помощ без съгласие на нас стопаните, присвоиха 100 декара земя и засадиха лавандула с г-н Валери Радлев. За тези земи не плащат рента въпреки настояването на собствениците. Такива са Цвета Георгиева, Методи Стоичков и др.
Псува ни и ни се заканва, че щом пак го назначат за кмет ще си отмъщава тройно.
В селото живеят само възрастни хора, повечето самотни. Никой не смее да се опълчи срещу него. Ние обаче не сме съгласни с назначаването му”, се казва в жалбата подписана от 18 души до депутата Емил Гущеров.
Подобна жалба е депозирана и до кмета Кирил Станчев на 4 ноември. Хората настояват Станчев да се срещне с хората в селото „за да види сълзите в очите им” и след това да прецени дали да назначи Владимиров, или не.
„Още не беше назначен и пак започна да заплашва хората, че нито помощи ще има, нито жито, ако му се опъват. За 11 гласа за Лидер ли, г-н Станчев ще накаже Блато, Локва и Хановете. Нали като стане кмет, е вече кмет на всички?”, питат хората и казват, че от Владимиров не са видели нищо хубаво, но той все успявал да запази поста си.
„Увърташе се преди на Ганчев и Каленичкова, и те го държаха на служба, а всички сигнали, които сме пращали до тях като кметове, изчезваха. Сега той се прехвърли на Лидер да се увърта, а не е редно. Може да е работил за тях по изборите, но гласовете си бяха за г-н Станчев, а не за него. Нали гласуваме за личности”, добавят още местните.
Най-интересното е, че те не предлагат „свой” човек за поста. Просто не искат наместничеството да бъде дадено на Владимиров.
Потърсен за коментар кметът на Бобов дол обясни, че е поел ангажимент към Владимиров, а преди изборите не е чул и една лоша дума за него.
„Две срещи имахме в селото, и никой не се обади да каже за тези проблеми. Сега две жени идваха в общината да ми се оплачат, друга по телефона, но аз не мога да направя нищо без доказателства. Нека хората ми представят доказателства за побоите, осъждан ли е Владимиров, имало ли е сигнали до полицията и прокуратурата. Иначе на какво основание да не го назначавам? Нали той работи за нас и преди изборите се разбрахме, че ако Лидер получат 30% от гласовете в селото и отгоре, това означава, че хората одобряват Владимиров. Тогава никой не се противопостави, а сега пишат жалби”, обясни Кирил Станчев.
Хората обаче са категорични, че няма да се спрат. Подготвят сигнал до прокуратурата, както срещу Владимиров, така и срещу новоизбрания заместник-председател на ОбС-Бобов дол Валери Радлев за плантацията с лавандула. Ще търсят съдействие от националния омбудсман и парламента за отстраняването на Владимиров, който беше назначен официално вчера следобед от кмета на община Бобов дол Кирил Станчев.

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети