Синдикатите подготвят национална стачка

dennews.bg
17.11.2011
размер на текста:

Снимка: БГ НЕС

Синдикатите започват подготовка за национална стачка. Това стана ясно след съвместното заседание на Изпълнителния комитет и Националния стачен комитет на КНСБ, информира news.bg.
Повод за извънредното заседание бе обявеното вчера от заместник-финансовия министър Владислав Горанов намерение още от 1-и януари следващата година възрастта да пенсиониране да бъде увеличена с още една година.
Председателят на КНСБ Пламен Димитров обяви, че търпението на синдикатите е свършило, а предложението на финансовото министерство е абсолютно неоснователно и неаргументирано.
Той поясни, че чрез него вицепремиерът Симеон Дянков нарушава постигнатото по-рано споразумение за пенсионната реформа в страната, което беше гарантирано и сподписа на Бойко Борисов и на практика се обезсмисля участието на синдикатите в Тристранката.
Това е и причината от КНСБ да предложат на КТ Подкрепа да изтеглят делегациите на двете организации от Съвета за тристранно сътрудничество, докато не започне да се чува и техният глас.
Пламен Димитров уточни, че от КНСБ са подготвили и друго предложение към Константин Тренчев - организиране на съвместна протестна демонстрация в деня, в който Народното събрание гледа предложението за увеличаване на пенсионната възраст.
Шефът на КНСБ призова всички български работници да подкрепят протестите, а към премиера Бойко Борисов беше отправен призив за разум, за ясна позиция и отношение към това как той лично смята, че трябва да продължи работата на Тристранката.
Димиторв каза, че са предвидени срещи с парламентарните групи и комисии в НС, ще търсят среща и с Бойко Борисов. Димитров призова и за реакцията на президентската институция - да помислят дали ще приемат промените в КСО, ако бъдат гласувани, или ще наложи вето.
Синдикатите ще предупредят своите европейски „братя" за това, което се случва у нас. Ще бъде сезирана и Международната организация по труда.
Във връзка с железничарската стачка, планувана за 24 ноември, зам.-председателят на КНСБ Валентин Никифоров се закани, че тя ще бъде само прелюдия към това, което може да се случи на тези, които не си спазват обещанията.
Запитан дали са водени разговори със социалния министър Тотю Младенов, Димитров изтъкна, че финансовият министър Дянков в последно време е излязъл извън обхвата на своето ведомство и се е намесил в науката, образованието, културата. По този начин той е заложил предпоставки редица министри да бъдат обезличени. Министърът на труда се съгласи с това, иронично заяви председателят на КНСБ.
Той все пак изрази надежда Младенов да заеме по-активна позиция и да брани правата на хората. В края на пресконференцията Пламен Димитров отправи още един призив към министър-председателя, а именно - да огледа министрите си и най-вече вицепремиерите си, както и колко ползи или вреди носят те на партньорството в този диалог.
Димитров допълни, че за момента синдикатите няма да искат нечия оставка, като поясни, че въпросът трябва да бъде решен от премиера. Той обаче дебело подчерта, че тяхната оценка е силно негативна.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети