С нарушение на правилника ОбС-Бобов дол си избра Радлев за зам.-шеф със 757 лв. заплата

Десислава Панайотова-Янкова
17.11.2011
размер на текста:

Валери Радлев и Росица Борисова Снимки: dennews.bg

С две нарушения на правилника за работа на Общински съвет местния парламент в Бобов дол си избра Валери Радлев за заместник-председател и му даде заплата от 757 лв. Никой от съветниците не се досети, че преди да се прави промяната в бройката на зам.-председателите, е необходимо да се направи промяна в правилника. Второто нарушение пък дойде от желанието на ОбС-председателя Огнян Зарев да работи на обществени начала без месечно възнаграждение. Така заплатата на Радлев беше изчислена като процент от заплатата на кмета Кирил Станчев, въпреки че по правилник заплатата на заместниците се изчислява като процент от тази на председателя.
Още един интересен казус се заплита в местната власт в Бобов дол, който има своето отражение от миналия мандат. А именно, желанието на ОбС-шефа да остане на работа на старата си служба в мините и да изпълнява функциите си на председател на местния парламент след работно време и само по време на сесиите.
На въпрос на dennews.bg кой ще поеме управлението на мините на Христо Ковачки, Огнян Зарев обясни, че той остава управител на дружеството, а работа като зам.-управител е напуснал само новоизбрания кмет Кирил Станчев.
Случаят напомня сценария с бившия ОбС-председател Димитър Ганчев, който напусна службата си в мините със съдебно решение.
Радлев беше предложен за заместник на Зарев от единствената си колежка в ОбС от БСП- Елеонора Христова. Нейните мотиви в подкрепа на кандидатурата му бяха опита на Червения кардинал като бивш председател на местния парламент и заместник-кмет в мандата „Каленичкова”.
Изненадващо своя кандидатура за заместник-председател издигнаха и двамата съветници от ГЕРБ. Юлиян Божанов предложи колежката си Росица Борисова, която беше и кандидат за кмет на Бобов дол от ПП ГЕРБ, с мотив, че „Нейното име е неопетнено и има контакти”.
Всъщност единствено тогава се прокрадна темата за това, дали заместниците трябва да бъдат двама или един. Радлев се позова на закона, където е записано „зам.-председател/председатели” и предложи и той и Борисова да са заместници. Борисова обаче изтъкна, че няма нужда да се харчат пари за два щата и така съветниците проведоха таен вот с имената на двамата за един пост. Като мотив, че зам.-председателят трябва да бъде един, съветниците се позоваха на спомените си от миналия мандат, а не на правилника за работа на ОбС. Всъщност по време на председателстването на Нели Карипова в миналия мандат имаше само един заместник, но причината беше, че тогава не беше избран втори заместник, тъй като освен Иван Георгиев, всички съветници си направиха самоотводи и мястото остана вакантно. Но така и не бе закрит с въвеждане на промяна на правилника.

От урната бяха извадени 10 бюлетини за Радлев и 3 за Борисова.


Изненадващо Росица Борисова по време на тайния вот получи с глас повече от капацитета на групата на ГЕРБ, но с 10 гласа от всички 13 съветници Радлев получи поста.
Още по-изненадващо се развиха нещата при гласуването на заплатите на кметовете и екипа на ОбС.
С докладната си за определяне на месечните възнаграждения кметът Кирил Станчев предложи заплатата му да бъде 1180 лв, на кмета на Мламолово-600 лв., а на кмета на Големо село-580 лв.
По предложение на групата на Лидер заплатата на Станчев беше определена на възможния таван-1262 лв., а селските кметове получиха предложените от него възнаграждения.
При дебата по заплатата на Станчев на шега Радлев направи предложение заплатата на кмета да бъде с 2 лв. под тавана, „за да има какво да гони”,
Самият Радлев обаче подскочи, когато беше предложено неговата заплата да бъде изчислена като 70% от заплатата на Станчев с думите: „Искате да кажете, че зам.-председателя минава на заплатата на селски кмет?!”. После обаче той си извини, като отбеляза, че е пропуснал момента, че заплатата на Станчев беше определена до тавана. Това накара колегите му да гласуват заплатата му като 60% от тази на кмета и след включването на елка в дебата беше изчислено, че Радлев ще получава 757 лв. на месец.
Успокоен след първата си реакция, той обеща да „има почерпушка” за всички, които са гласували „за” заплатата му. Но и това решение беше взето без нужната промяна на правилника.
Самото решение, че председателят Огнян Зарев ще работи без заплата пък означава, че ако той бъде сменен, за да взима заплата, неговият наследник трябва отново да бъде гласувано решение от ОбС.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети