Дупнишките атакисти дават на съд България в Страсбург заради делото за обида срещу братя Галеви

Методи Стойнев и Милен Попов ще приложат чл. 6 от Конвенцията за правата на човека за отказ от справедлив процес

Даниела Методиева
17.11.2011
размер на текста:

Двамата атакисти от Дупница Методи Стойнев и Милен Попов ще съдят България в Страсбург заради наказателното делото за обида, което водят срещу братя Галеви. Причината е, че на 28-и ноември изтича 3-годишния давностен срок, с което по закон делото се прекратява. Двамата ще се позоват на чл. 6 от Конвенцията за защита правата на човека за отказ от справедлив процес.Това свое намерение двамата ищци, завели делото заради обидата „идиоти”, заявиха още през месец април тази година, когато изразиха съмнение, че защитата на братя Галеви прави всичко възможно и използва законовите възможности да протака делото с единствената цел да се стигне до изтичане на 3-годишния давностен срок. Сега вече Методи Стойнев и Милен Попов ще реализират тази възможност с внасяне на жалба в Страсбург. А това стана ясно след днешното поредно заседание, на което поредният психиатър, назначен да направи експертиза на Геле- д-р Александър Паризов поиска отвод. Като причина той посочи изказването на двамата обидени, че е част от близкото обкръжение на братя Галеви и няма да представи обективна експертиза.Това бе причината делото да бъде отложено за 6-и декември заради назначаването на ново вещо лице- психиатърът д-р Илка Иванова от Дупница. Тя трябва да представи експертизата до 7- дни след като в кабинета й пристигне Ангел Христов-Геле, но на практика изготвянето на документа се обезмисля, тъй като на 28-и ноември наказателното дело се прекратява.
Кюстендилският окръжен съд можеше и да откаже исканата от защитата експертиза, но не го направи. В ЕС не трябва да признават нашата съдебна система, след като се допусна едно просто и елементарно дело като нашето да бъде прекратено. Със своите действия Кюстендилският окръжен съд отново затвърди мнението за това каква е и съдебната система в нашия регион. Затова ние сега ще търсим правата си в Европейския съд. Разликата е, че сега обезщетението, за което претендираме, и всички разноски по делого ще бъдат платени от джоба на данъкоплатеца, а не от виновните Ангел Христов и Пламен Галев, коментира след заседанието Методи Стойнев.
Сега двамата атакисти ще заведат гражданско дело срещу братя Галеви, по което ще търсят правата си по разпоредбите на ГПК.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети