300 железничари от Югозапада остават на улицата

БДЖ използва ловки трикове и грубо потъпква закона с предложения за уволнение, обявиха на среща в Дупница синдикалните лидери

Даниела Методиева
16.11.2011
размер на текста:

300 железничари, работещи по гарите от Перник до Кулата, в това число и техните колеги от Кюстендил, остават на улицата. Това става ясно от изпратените им от ръководството на БДЖ предложения за уволнение по член 321 от Кодекса на труда за изплащане на 6 брутни заплати в рамките на 1 месец и записване на трудовата борса за 1 година. Уловката тук е, че на практика много малка част от работещите, които биха се съгласили на това предложение от страна на работодателя, биха могли да се възползват от правото си да бъдат на борсата 12 месеца. Това е така, защото изискването при този вариант на уволнение е да имат минимум 20 години трудов стаж в системата, какъвто много малка част от тях имат.Такъв е и примерът с 27-годишната Михаела Стоянова от Дупница, която има дете на 2 години и е ръководител търговска експлоатация. Точно днес тя прави точно 4 години стаж в системата и на практика предложението от ръководството на БДЖ я обрича да остане на улицата едва след 3 месеца на трудовата борса.

 

Предложението, подписано от ръководството на БДЖ на 9-и ноември Михаела Стоянова е получила на 14-и и в срок от 1 седмица трябва да го подпише. В противен случай, че ще счита, че не е съгласна и по отношение на нея и останалите й колеги ще бъде приложен члн. 328 от Кодекса на труда с предложение за уволнение от страна на ръководството на БДЖ с 1-месечно предизвестие.

Друг момент е, че на практика администрацията остава незасегната от предстоящите масови уволнения. Единствено продавачките на билетните каси, които се водят към администрацията, са засегнати.
Тъй като от железничарите от Югозапада няма да се съгласят с така отправените им предложения, днес в Дупница се проведе среща със синдикалните лидери за предстоящата ефекивна стачка, която започва на 24-и ноември.

 

На нея присъстваха лидерите на КНСБ и Подкрепа в Дупница Тодорка Дамянова и Любка Георгиева, председателят на Стачния комитет към Национална компания „Железопътна инфраструктура”, председателят на федерацията на железничарите към КНСБ, председателят на федерацията на транспортнт работници към КТ „Подкрепа” Розен Зарков и синдикалният секретар на Националния железопътен синдикат към „Подкрепа”.
На срещата синдикалните лидери обявиха, че вече е сезирана Инспекцията по труда за действията на ръководството на БДЖ. Сигналът е подаден, тъй като от националната компания е прескочила изискването за инициативата й за предстоящите уволнения на 2 0000 железничари в цялата страна не са били уведомени синдикатите. За това тотално неспазване на закона на практика процедурата за уволненията по предложение на работодателя е стопирана.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети