Европейския полицейски синдикат разкритикува Бойко

dennews.bg
14.11.2011
размер на текста:

Премиерът Борисов е получил писмо от Европейския полицейски синдикат, в което се критикуват някои действия на управляващите по отношение на социалния диалог между представителите на правителството, синдикатите и работодателските асоциации в България, информира news.bg.
Председателят на синдиката Герит Ван де Камп изразява в писмото съжалението си, от факта, че българският полицейски синдикат не винаги е включван в решения относно политиката на правителството, което се отразява отрицателно и на униформените и цивилни служители.
Де Кемп пише в допълнение, че ЕПС не може да разбере защо политическите лидери в България:
• не са склонни да дискутират алтернативните мерки за справяне с орязването на доходите и нарушаване на Закона за работното време;
• поставят социалното осигуряване на служителите в полицията под голямо напрежение;
• игнорират предупрежденията за риск от увеличаване на престъпността, за социални и граждански размирици;
• не използват наличните европейски субсидии или други източници на финансиране.
Освен това, ние още веднъж наблягаме на това, че ако се игнорират или не се прилагат адекватно Европейските закони и разпоредби, доверието към България и имиджът на българското правителство могат да бъдат компрометиранина национално и европейско ниво, заявява в прав текст шефът на Европейския полицейски синдикат, „обещавайки" на Борисов, чеще съобщи очакванията си пред Европейската комисия.
В заключение той кани премиера в Холандия, за да се запознае лично с „добрите практики на социалния диалог между работодателите и служителите".
Припомняме, преди дни от синдиката на МВР обявихаготовност за протести във връзка с увеличения стаж за пенсиониране, както и заради това, че синдикатът е изолиран от вземането на социални решения, свързани със системата на сигурността.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети