Европа си отдъхна, нашите работници не били страшни

DenNews.bg
11.11.2011
размер на текста:

Европа вече може да си отдъхне спокойно, след като доклад на Европейската комисия подпечати официално извода, че работниците от България и Румъния не са заплаха за трудовя пазар на ЕС. Според доклада нашите работяги имат положителна роля за икономиките на приемащите държави.
Тези работници са дали приноса си към обогатяването на комбинацията от професионални умения и също така са заели вакантни места в сектори и професии с недостиг на работна ръка, например строителството, домашните услуги и ресторантьорството, се казва в доклада.
Оценките показват и положителното дългосрочно въздействие на свободното движение на румънски и български работници върху БВП на Съюза, който нарасна с около 0,3 %.
В доклада също така се подчертава, че няма данни мобилните граждани в рамките на ЕС да се възползват прекомерно от социалните помощи, както и че въздействието на неотдавнашните потоци от работници оказва незначително или дори положително въздействие върху публичните финанси на приемащите държави.
Движението между държавите предлага реални възможности и икономически ползи както за приемащите държави, така и за ЕС като цяла, коментира Ласло Андор, европейски комисар за заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване.
Също така той изрази желанието си да стане свидетел на отмяната на всички ограничения на пазара на труда.
Комисията смята, че в дългосрочен план са необходими специфични политически решения за преодоляване на дисбаланса на пазара на труда.
Нещо повече, от ЕК изтъкват, че както показва опитът от разширяването през 2004 г., ограничаването на свободното движение на работници може да има отрицателни последици - например увеличаване на недекларирания труд, информира news.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети