Италианският Сенат одобри новите антикризисни мерки

dennews.bg
11.11.2011
размер на текста:

Италианският Сенат одобри новите антикризисни мерки, съобщи БиБиСи, цитирана от news.bg.
Предстои проектозаконът за Бюджет 2012г. да бъде изпратен на долната камара на парламента за неговото окончателно приемане и превръщането му в закон.

Антикризисният пакет включва ключови икономически реформи, имащи за цел да предотвратят банкрут на страната. В него е предвидено и замразяване на заплатите в публично-държавния сектор до 2014 г., както и допълнителни данъци за енергийния сектор. Предвижда се и постепенно увеличаване на пенсионната възраст от 60 на 65 до 2026 г.

Сред мерките са още продажба на държавни активи и либерализация на местни услуги.

Малко след като рестриктивните мерки бяха гласувани обаче, от Европейската Комисия посочиха, че ЕС все още няма отговори на въпросите относно пакета. От ЕК настояват за ясни отговори до неделя вечерта, съобщи money.bg.

Говорител на EK поясни, че комисията настоява за "допълнителна информация и изясняване" от страна на италианските власти с оглед "какви точно мерки ще бъдат гласувани" и относно "времевата рамка" за прилагане на тези мерки и реформи.

По думите му бързото одобрение на мерките би "успокоило пазарите" и ще даде сигнал за решителността на италианските власти да разрешат своите икономически предизвикателства.

„За" пакета антикризисни мерки се обявиха 156 депутати, едва двама бяха „против".

Припомняме, италианският премиер обяви, че ще подаде оставка, след като парламентът приеме мерките и реформите, обещани от Рим на Брюксел

С гласуването на проектозакона и окончателното му приемане се открива пътят за създаване на експертно правителство, което да поеме властта след оттеглянето на Силвио Берлускони. Преди дни президентът на Италия Джорджо Наполитано заяви, че ще разпусне парламента, ако в най-кратък срок не бъде сформирано ново правителство.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети