100 лв. глоба, ако не почистиш след кучето си

dennews.bg
10.11.2011
размер на текста:

От 50 на 100 лева се увеличава глобата за собствениците, които не са взели мерки домашните им любимци да не замърсяват обществените места, реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за защита на животните, информира news.bg.
Депутатите увеличиха и глобите за собственици, които не регистрират кучетата си при ветеринар - от 20 на 200 лева, предаде БТА.
До края на 2015 г. се удължава срокът за настаняване на безстопанствените животни в приюти, решиха още депутатите. Крайният срок, в който общинските съвети и кметове трябваше да осигурят прибирането на бездомните животни в приюти, е изтекъл на 31 януари тази година.
Изискването обаче не е изпълнено заради късното започване на работата и недостатъчната финансова обезпеченост, отбеляза в доклада си парламентарната комисия по земеделие при първото четене на измененията. Това е причината срокът да бъде удължен с четири години.
Измененията на закона предвиждат още глоба от 500 до 1000 лв. за стрелба по безстопанствени животни, опитомени животни или животни в плен и диви животни, освен в случаите на крайна необходимост или в съответствие с разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча или Закона за биологичното разнообразие. Санкцията ще бъде налагана, само ако деянието не съставлява престъпление, решиха депутатите.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети