Полиция, скандали и сблъсъци дадоха старт на събранието на туристическото дружество в Дупница

Следственият бивш председател Павел Михайлов бе изгонен с освирквания, НСС разследва негови сделки за наеми на хижи

Даниела Методиева
08.10.2011
размер на текста:

Павел Михайлов бе изгонен от събранието. Снимки: dennews.bg

В присъствието на полиция заради скандали и директни сблъсъци започна свиканото извънредно отчетно-изборно събранието на туристическото дружество в Дупница. В залата на общинския драматичен театър „Невена Коканова” се разиграха батални сцени и се стигна и до размахване на юмрюци и чадъри. Дотам се стигна, след като хора от обкръжението на отстранения и разследван бивш председател на туристическото дружество Павел Михайлов дойдоха, без да са получили покани за събранието. А като причина за това от новото ръководство бе посочен факта, че не са си плащали членския внос до крайния срок, който е бил месец март тази година. Непоканените, които се позоваха на вече отменен устав, в който няма такова изискване, бяха помолени да се качат на балкона като зрители, но те отказаха. Първите сблъсъци станаха точно в този момент, когато на входа на театъра си размениха реплики и юмруци Павел Михайлов и Росен Мутафчийски, който е от младежкия клуб за активен туризъм „Никола Додов”. Напрежението в дупнишкия театър се нажежи, когато Павел Михайлов се опита да се качи на трибуната, за да се защити заради обвиненията за злоупотреби срещу него. Всеки опит бе посрещан с освирквания от противниковия лагер и с приканване да напусне залата.

Венцислав Удев (вдясно) разкри интересно подробности за конфликт на интереси. 

Павел Михайлов направи отчаян опит да успокои страстите, като обясни, че няма да се кандидатира за председател на туристическото дружество в Дупница. Но и това не успя да успокои присъстващите в залата, а един от ветераните Георги Смочевски размаха чадъра си срещу Павел Михайлов. След като отново се намеси полицията и все пак здравият разум надделя, изгоненият Павел Михайлов и неговата група напуснаха залата. Във фоайето на театъра Михайлов обясни, че ще пусне жалба в прокуратурата.
А защо се стигна до това ескалиране на напрежението стана ясно, след като бе прочетен протокола от финансовия одит на дружеството, извършен за периода 2006-2010-а година. От него стана ясно, че по времето, когато председател на туристическото дружество в Дупница е бил Павел Михайлов, са били превеждани пари по различни сметки. А след приключване на одита за този период става ясно, че от близо 250 000 лв. от сметките на туристическото дружество, през 2010-а година новото ръководство е заварило едва 5 098 лв. Освен това, на Павел Михайлов са му били изплащани заплати, многократно надвишаваща тази на секретаря на Българския туристически съюз Венцислав Удев. Което и самият Удев потвърди по-късно. И обясни, че от близо година цялата документация туристическото дружество в Дупница е обект на разследване от Националната следствена служба заради съмнителни сделки и неправомерно изразходване на средства. Удев обяви, че разрухата в туристическото дружество е започнала още от 2003-а година.

Новият председател Димитър Атанасов се ползва с доверие и авторитет сред членовете на туристическото дружество в Дупница. 


Цялото това закопаване е започнало от 2003-а година, породено от конфликт на интереси и лобиране от високопоставени хора от Дупница за неправомерно отдаване под наем на две от най-големите хижи- Рилски езера и Скакавица. Това е станало точно по времето, когато председател на туристическото дружество в Дупница е бил Павел Михайлов. Стигнало се е дори дотам, че с протекциите на сегашния председател на Общинския съвет в Дупница Явор Тодоров да бъдат издадени констативни нотариални актове, с които двете хижи, които са от национално значение, да станат собственост на туристическото дружество в Дупница. Венцислав Удев обясни, че до днешния скандал се е стигнало със „съдействието” на Явор Тодоров. А за „Рилски езера”, за построяването на която са изхарлчени 3 милиона лева, дори е бил сключен договор за наем за цели 30 години. Без да се спази процедурата за провеждане на конкурс за отдаване на концесия. Всичко това е станало и без знанието и задължителното разрешение на ръководството на БТС. В резултат на тази сделка туристическото дружество в Дупница е ощетено значително, тъй като и наемът, който е определен за хижа Рилски езера от 1 800 лв., а това било 10 пъти по-малко от реалния наем.
Сега цялата преписка ще бъде внесена в прокуратурата, където ще започне разследване и на разходваните средства и на сделките за сдобиване на туристическото дружество в Дупница с нотариалните актове на двете хижи, както и на съмнителните договори, с които те са отдадени под наем на изключително ниски цени.

След като бе представен отчета и събранието започна да тече по предварително определения ред, бе приет нов устав, както и избран нов председател на туристическото дружество в Дупница. А това ще бъде планинският спасител Димитър Атанасов, който е бил и управител на хижа "Рилски езера". Той е един от уважаваните членове на туристическото дружество, един от синовете му също е планински спасител.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети