Само съдът може да обезщети собственици на отчуждени имоти заради АМ „Струма”

Гневна наследничка обвини шефа на ИА „Пътища” Лазар Лазаров и депутата от ГЕРБ Емил Гущеров в предизборна агитация

Даниела Методиева
06.10.2011
размер на текста:

Само съдът може да обезщети реално ощетените собственици на отчуждени имоти за изграждането на АМ „Струма”. Това е изводът от днешната среща с близо 100 собственици и наследници от селата радомирските села Дрен и Долна Диканя и дупнишките Дяково, Делян, Тополница и Блатино, които препълниха залата за заседания на Общинския съвет в Дупница. На срещата за да се извини на хората дойде председателят на Управителния съвет на Изпълнителна агенция Пътища Лазар Лазаров. Той обясни, че причината за изключително смехотворните цени за квадратен метър отчуждени земи е във фирмата, която е извършвала лицензирани оценки на имотите.
Срещу нея ИА „Пътища” вече е завела иск в съда, отделно е внесена жалба и в Камарата на лицензираните оценители. Лазар Лазаров отбеляза, че е уволнил и всички служители от агенцията, които са допуснали ниските цени на имотите да бъдат допуснати за обсъждане и в Министерския съвет. Въпреки това, на хората ще им бъдат изплатени имотите по цените, определени от фирмата, а остатъкът, за който те претендират, ще могат да получат само след като заведат дело в съда. Там те трябва да доказват по частен път какви са реалните цени на отчуждените им имоти. Това обясни и шефът на отдел „Отчуждаване на имоти” към агенцията Елена Манова, която разкри и механизмите, по които е станала ниската оценка на имотите. Оказва се, че на практика нарушаване на закона няма, лизенцираните оценители са направили аналог с цените на базата на извършена справка по декларирани вече сделки за продажба на имоти в региона. Заради укриването на данъци, собственици са декларирали продажби на земи на цени от 300 лв. на декар, при положение, че са влези реално по 3 000 лв. Манова обясни, че на нея самата й е било трудно да обясни на Световната банка, която финансира проекта, че в България съществува такава практика.
А шефът на ИА „Пътища” Лазар Лазаров обясни, че сега никой от собствениците, извършили тези сделки няма да отиде в Министерския съвет и да напише декларация, че е занижил цените с цел спестяване на данъци. Въпреки това обяснение, недоволство сред собственици и наследници нарастваше. А в залата за заседания пристигна и 80-годишната баба Цветанка Челарска, която при полагане на първата копка на АМ Струма на 1-и октомври от премиера Бойко Борисов развъртя тояжката и се закани, че е готова да челоса всички високопоставени гости. И днес баба Цветанка скочи и започна да нарежда как селянинът в България винаги е бил неоправдан и нейните съселяни едвам я усмириха.
На всички им стана ясно, че днешната среща няма да доведе до нищо полезно за тях, и че нещата вече няма как да се променят. Една от тях Елена Кальонска определи днешната среща като предизборни напъни на депутатат Емил Гущеров и представителите на ИА „Пътища” и областна администрация в Кюстендил. На днещното събиране бе и заместник-областния управител на Кюстенил Даниела Годинова.
„Ние не сме толкова тъпи, сега всички тези хора на трибуната се опитват да яхнат вълната заради изборите. Мен няма как да ме убедят, защото аз и още двама наследници получаваме като обезщетение за отчуждени 5 дка в село Дяково едва 365 лева. Дори парите вече ни били преведени по сметки, но в Кюстендил, и ние помежду си трябва да се разбираме как ще ги делим”, недоволстваше Елена Кальонска.

 


Когато думата взе кметът на село Дрен Цветан Арманов, който отново отново е кандидат, депутатът от ГЕРБ Емил Гущеров веднага му направи забележка да не използва днешното събиране, за да си прави предизборна агитация. Въпреки това, Цветан Арманов успя да обясни, че в село Дрен са отчуждени най-плодородните земи и според него въпросната фирма лицензиран оценител е направила това не без покровителство на държавно ниво. Цветан Арманов обяви, че народните представители в парламента са „спящи гайди”, които имат интерес Бойко Борисов да плати по-малко на собственици на отчуждени имоти, за да може правителствота да спести от парите, отпуснати за строежа на автомагистралата.
„Хората ще излязат и ще спрат машините!”, закани се кметът на село Дрен.

Други собственици разкриха, че фирмата, която е извършила оценките на имотите е прибягвала и до трика овощни градини да описва като пустеещи. Така например 70-годишният Атанас Тончев от село Дяково ще бъде обезщетен за земя 2 дка с общата сумата от 200 лв. В нея има 2 ниви, едната от които със 17 череши, които всяка година дават плод. Това той определи като пладнешки обир.
Ще ми говорят те за аналози! Защо не беше направен търг за тези земи. Независим оценител означава некомпетентен за мен. Как може нива, в която има 17 плодни дръвчета, да струва 90 лв.. Това прави 9 стотинки на квадратен метър, срамота!, не без основание негудуваше Атанас Тончев.
В още по-неизгодно положение се оказва семейство Кирил и Наташа Чалева, които за масивна 2-етажна къща, построена в имот от 3 дка, в койти има 417 плодни дръвчета, ще бъдат обезщетени със 100 000 лв
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети