Богът на технологиите пое към небето, напусна ни Стив Джобс

DenNews.bg
06.10.2011
размер на текста:

Освен съосновател на компанията, Джобс бе смятан за сърцето и душата на "Епъл". Снимка: Getty Images

Светът на технологиите загубиха земния си бог. Защото той-Стив Джобс, владееше не само езика на програмирането, но и езика на обикновения потребител. Абсолютният гуру, както за професионалистите в сферата, така и за всеки човек улеснил живота си с разработките му, е починал снощи на 56-годишна възраст.
Причината са смъртта на съоснователя и бивш изпълнителен директор на "Епъл" е рядка форма на рак на панкреаса, с който той водил битка от години.
"Блясъкът, страстта и енергията на Стив бяха източник на неизброими иновации, които обогатяват и подобряват живота ни. Светът става неизмеримо по-добър благодарение на Стив," се казва в декларация, разпространена от компанията „Епъл”.
Заради усложненото си здравословно състояние Джобс се оттегли през август като изпълнителен директор на най-голямата технологична корпорация в света.
Президентът на САЩ Барак Обама определи Джобс като един от най-великите новатори на Америка.
Стив Джобс е роден на 24 февруари 1955 г. в Сан Франциско, Калифорния. Той е незаконнороден син на Абдула Джандали (сириец по произход) и американката Джоан Симпсън. Осиновен е още като бебе от Пол Джобс и Клара Джобс-Акопян, които го кръщават Стивън Пол. През 1972 г. завършва гимназията "Хоумстед“ и се прехвърля в колежа "Рийд“ в Портланд, Орегон. През 1974 г. започва работа като видеодизайнер в Атари, а през есента на 1974-а се връща в Калифорния и посещава клуба на Стив Возняк “Хоумбрю Компютър Клъб” (Homebrew Computer Club). Там кани Возняк да създадат персонален компютър. Така се появява компютърът Apple I.
Основава компанията "Епъл” през 1976 г. заедно с Стив Возняк и Роналд Уейн. Изиграва ключова роля за революцията на персоналните компютри. През 1985 г. е отстранен от ръководството, което води до западане на компанията. Връща се през 1996 г.
През 2001 г. Стив Джобс представя музикалния плейър iPod.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети