Експертите скептични за бъдещето на световната икономика

dennews.bg
06.10.2011
размер на текста:

Скептични предположения за бъдещето на световната икономика изказват водещите световни рейтингови агенции, пишат чужди медии. Споредпрогнозите в близко време тя ще се влошава, съобщава news.bg.
Според експертите през 2012 година Европа ще бъде обхваната от икономическа стагнация, а за САЩ нараства опасността от рецесия. Положението на Русия в много случаи зависи от това колко силен ще бъде спадът на Запад. Според икономическите анализатори Русия ще се натъкне на проблеми още в началото на 2013 година или по-рано.
Причината за радикалното влошаване според прогнозите са дълговите проблеми, преживявани от Еврозоната. Goldman Sachs прогнозира, че европейската икономика през следващата година ще има растеж само 0,1 %, а не както се смяташе 1,3 %.
Това означава, че старият континент ще бъде „заклещен" в зоната на стагнацията и икономическо развитие не се очаква. При това угрозата е надвиснала не само над проблемните страни в Южна Европа, но и над Германия и Франция. За тях анализаторите също предричат рецесия.
Според прогнозите за Русия най-голямото изпитание ще бъде към началото на 2013 година. Една от причините ще бъде спада на цените на нефта, след като през май-юни 2012 година САЩ започнат масирана емисия. След това ще започне инфлационна вълна, в резултат на което цените ще нараснат.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети