Румъния спасява със закон децата от безумните имена

DenNews.bg
05.10.2011
размер на текста:

Край вече на малките Телевизори, Императори, Полиции и пр. Снимка: Corbis

Щом родителите не могат да се спрат в измислянето на безумни имена за децата си държавата трябва да се намеси. Точно това се случи в Румъния, където от вчера защитата от гавра с новородените е гарантирано със закон.
Според новите разпоредби на Гражданския кодекс в страната вече е напълно забранено родителите да кръщават децата си с имена, които звучат грозно, съдържат вулгарни наименования и нарушават равнопоставеността в обществото. Представители на общинските власти съобщиха, че в гражданските регистри през последните години са вписани имена като - Император, Мерцедес, Полиция, Тарзан, Телевизор, информира БГНЕС.
В новия Граждански кодекс се предвижда при отказ на един от младоженците да стъпи в брак другата страна да има право да получи материално обезщетение. Промените предвиждат и улеснена процедура за развод, ако съпрузите нямат възрастни деца. Тогава двамата могат да се разведат в присъствието само на нотариус. В тази ситуация бракът се смята за прекъснат 30 дни след вписването му при нотариуса.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети