Китай и Русия спасиха честа на Сирия пред ООН, засега

DenNews.bg
05.10.2011
размер на текста:

Ветото няма да спре налагането на санкции, заканиха се представителите на САЩ и Франция в Съвета за сигурност.

Китай и Русия спасиха честта на Сирия, като наложиха вето на резолюцията предвиждаща налагането на санкции на раздираната от жестоки битки между властта и бунтовниците държава, от страна на Съвета за сигурност на ООН.
На фона на това обаче натискът върху Сирия се засилва от страна на Турция, която даде убежище на командир на бунтовниците и допълнително влоши отношенията между двете държави.
"Това вето няма да ни спре. Никое вето не може да даде право на сирийските власти да правят каквото си искат", коментира представителят на Франция във ООН Жерард Аро, цитиран от Ройтерс.
Посланикът на САЩ в ООН Сюзън Райс заяви, че Вашингтон е бесен, и че е време СС да приеме "сериозни целенасочени санкции" срещу Дамаск.
Руският посланик в СС Виталий Чуркин обясни решението на Москва за вето, като според него подобна резолюция ще отвори вратите за военна намеса по подобие на Либия.
Икономиката на Сирия вече пострада от санкции на ЕС и САЩ срещу петролния й сектор, който е малък, но ключов за свързаните със семейството на президента Башар Ал Асад заможни бизнес елити. Финансовите резерви на Сирия в чужда валута също са заплашени от изчерпване, което накара правителството да забрани на практика вноса на всички стоки, освен на медикаменти, преди две седмици. Това предизвика скок в цените и недоволство сред богатите търговци и режимът в Дамаск беше принуден да вдигне забраната за внос във вторник, информира dnevnik.bg.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети