Кочеринци атакуват две ВиК дружества с колективен иск в съда

Десислава Панайотова-Янкова
04.10.2011
размер на текста:

Така изглежда пречиствателната станция на Кочериново. Снимка: Архив

За спиране на плащанията на сметките за вода до издаването на Акт 16 на водопровода и изграждането на работеща пречистваятелна станция настояват жители на Кочериново с колективен иск, който днес беше внесен в Окръжен съд-Кюстендил. Интересите на хората ще защитава адвокат Любомир Атанасов от гражданско движение ДНЕС, а в самия сигнал се внася от кочеринци включили се в инициативен комитет и пенсионерите от клуб „Еделвайс”. Председател на инициативния комитет е поетът и председател на „Еделвайс” Йордан Атанасов.
Колективният иск е срещу ВиК-Кюстендил в ликвидация, дружеството което прекрати съществуването си през 2008 г., и неговия наследник „Кюстендилска вода” ЕООД. Паралелно искът е и срещу община Кочериново, а мотивът е некачествената услуга, за която хората са принуждавани да плащат сметки всеки месец.
„Имахме изнесени приемна в Кочериново преди месец и бяхме буквално засипани с жалби за некачествена услуга, предлагана от ВиК, а именно липсата на Акт 16 за водопровода и пречиствателна станция. На фона на това, дружеството ВиК в ликвидация пък е предявило претенции за стари плащания едва преди месец. Ние искаме да се преустанови плащането на сметките за целия период не защото касаят стар период с изтекла дановст, а защото услугата е некачествена. Няма без Акт 16 и пречиствателна станция”, обясни за dennews.bg адвокат Атанасов.
Тепърва ще бъдат извършени две експертизи: лабораторно-техническа, която да докаже качеството на водата, и съдебно-техническа за липсата на пречиствателна станция и Акт 16 за водопроводната мрежа.
„Хората не могат да атакуват поединично некачествената услуга и затова внасяме колективен иск. Освен това ние не сме в състояние да разграничм отговорността на двете дружества и общината. Затова съдът тепърва ще прецени дали производството ще бъде разделено на три или ще върви в цялост. Ако се докаже, че липсата на Акт 16 и пречиствателна са довели до предлагането на некачествена услуга, за която е събирана такса очаквам съда да задължи общината да довърши водопровода и пречиствателната, а плащанията да отпаднат докато не се регулират нещата”, обясни още Атанасов.
Припомняме, че преди месец срещу ВиК-Кюстендил в ликвидация скочи кочериновското село Стоб. Там бяха изпратени десетки съдебни решения за изплащане на стари задължения, които не са платени не по вина на абонатите, а на самото дружество. Въпреки това към месечните сметки са добавени и лихви за периода на закъснението, а дружеството плашеше възрастните хора и със съд. Припомнете си случая ТУК.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети