ГЕРБ превзема Дондуков 2 с Росен Плевнелиев

dennews.bg
31.10.2011
размер на текста:

Росен Плевнелиев е новият български държавен глава, той ще положи клетва за 5-годишен мандат през януари следващата година, с което ГЕРБ ще превземе окончателна Дондуков 2
При първична обработка на 99,96 процента от протоколите на секционните избирателни комисии Росен Плевнелиев получава 52,76 на сто от гласовете в балотажа за президент на страната, а Ивайло Калфин 47,44 на сто, съобщиха от ЦИК.
За Плевнелиев са гласували 1 692 330, а за Калфин 1 527 383 души, като кандидатът на БСП е успял да привлече нови над 550 хил. гласа, докато Плевнелиев - малко над 300 хил.
Първоначално exit poll данните на социолозите показваха доста по-голяма разлика между двамата в рамките на 8-9 процента, което след паралелното преброяване на социологическите извадки се сви до 53,8 за Плевнелиев на сто срещу 46,2 % за Ивайло Калфин.
Това означава, че при набиране на exit poll резултатите хората ни лъжат, коментираха социолозите.
Предвид изборната активност, разликата между двамата е по-малка от 200 хил. гласа, кандидът на ГЕРБ печели на балотажа малко над 1,7 млн гласа.
Изследване на Алфа рисърч сочи, че 97 на сто от гласувалите на първи тур за Росен Плевнелиев са повторили вота си за него. Същото важи за гласоподавателите на Йвайло Калфин.
От 14-те процента подкрепа за Меглена Кунева съотношението между гласувалите на втория тур и негласувалите е 9:5.
От тези, които са отишли повторно до урните, 48 на сто са пренасочили подкрепата си към Росен Плевнелиев, 52 на сто - към Ивайло Калфин.
Сред тези, които на първия тур са гласували за други партии има лек превес на гласувалите за Плевнелиев на балотажа.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети