Наблюдатели от Германия и Дания искат касирането на изборите

DenNews.bg
27.10.2011
размер на текста:

Становище за касиране на изборите 2 в 1, провели се в неделя, е изпратено до ЦИК от страна на чужди наблюдатели, установили сериозни нарушения по време на вота.
Според деветимата наблюдатели от Германия нарушенията дават повод за касиране на изборите в цялата страна. Това се казва в съобщение от Българския център за зелена икономика, по чиято покана са пристигнали наблюдателите, информира dnevnik.bg.
Наблюдатели от Дания също вече констатираха сериозни проблеми на вота в неделя.
"Такъв хаос и такива нарушения никога не сме виждали. И нямаше да може да си представим, че съществуват в Европа. Наистина е трудно да проумее човек, че демокрацията може да бъде разбирана по този начин", е личният коментар на наблюдателите, пише в съобщението.
Те установили, че в почти всички посетени от тях секции – около 50, се използвали бюлетини, достатъчно прозрачни, за да може позицията на кръстчето да бъде разпозната, дори и бюлетината да е прилежно сгъната. Изводът им е, че тайната на вота е нарушена в цялата страна. Затова според всички демократични норми тези избори следва да бъдат анулирани, каза Кристиян Гайзелман от Българския център за зелена икономика.
Групата от 9 наблюдатели на възраст от 21 до 43 години са свързани със "Зелените" в Германия (Bündnis 90/Die Grünen), но сами финансираxa идването си в България като личен граждански ангажимент. Бяха регистрирани от ЦИК като външни наблюдатели. Преди изборния ден те преминаxa обучение за правилата за провеждане на изборите и методическите указания за секционните избирателни комисии.
На 23 октомври групата посети около 50 секции в общините Асеновград. Балчик, Благоевград, Кресна, Панагюрище, Пазарджик, Плевен и Раковски, от 8.30 часа на 23-ти до около 2 чaca след полунощ.
Освен главния проблем с прозрачните бюлетини са установени многобройни нарушения на наредбите за провеждане на изборите и за броене на гласовете. Установени ca: недостатъчно разстояние между кабините за гласуване и изборната комисия; изборни кабини с разкъсани завеси, които позволяват на комисията да гледа какво се случва вътре; кабини пред отворен прозорец на приземен етаж, така че да може вотът да се наблюдава отвън или да се дадат указания на избирателите в кабините и даже попълнени бюлетини; масово липсващи и непълни протоколи 62 и 64 за уникалността на използвания в изборната секция печат; присъствие на нелегитимирани лица в избирателните секции; липсващи или погрешни указания (лист А4 с примери за знак "x" в син цвят) за поставянето на знака при гласуването в кабините, и т.н. В няколко случаи са подадени писмени сигнали към отговорните Общински избирателни комисии.
В нито една от комисиите, избрани за наблюдаване на преброяването, членовете не бяха достатъчно добре инструктирани как да броят гласовете според методическите указания към Изборния кодекс, пише още в съобщението.
В цялата страна се забелязва нарушение на указанието бюлетините да се вадят една по една от урните: в много случаи те се обръщаха на масата, въпреки че това беше изрично забранено.
При преброяването в различните секции валидността на бюлетините се тълкуваше по съвсем различен начин, което също е сериозна пречка за легитимността на вота.
Някои от комисиите коригираха грешките след възражение от наблюдателите. Други комисии обаче посрещнаха възраженията на наблюдателите с коментари като: "Тук да не е Германия" или "Така никога няма да свършим".
За провеждане на бъдещи избори в България германските наблюдатели препоръчват да се използват не прозрачни бюлетини, които да се слягат в плик и по-добре да се обучават членовете на комисиите, включително и практически, а не само теоретично.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети