Парламентарни вълнения след изборния хаос

DenNews.bg
26.10.2011
размер на текста:

Вълнения обхванаха парламентарната зала днес след хаоса и изпитанията, на които бяха подложени гласоподавателите и секционните комисии в деня на вота в неделя.
От Атака искат ново преброяване на бюлетините от президентския вот в присъствието на всички парламентарни и извънпарламентарни политически сили, на граждански организации, на медии, както и на представители на ОССЕ, ПАСЕ и на Венецианска комисия.
ДПС предложи да се създаде парламентарна анкетна комисия, която да проучи незаконните според движението действия на МВР по организиране на изборния процес.
От левицата заявиха, че на места ще искат касиране на вота, а СДС настоява решенията на ЦИК да могат да бъдат обжалвани по съдебен ред, информира подробно vesti.bg.
От ГЕРБ отговориха, че има плач от страна на БСП и ДПС, защото губят изборите, а твърденията им са несъстоятелни. Проблемите, които са констатирани по организирането на изборите, са от технически характер и трябва да бъдат отстранени за втория тур, обещаха управляващите.
Хиляди български граждани, които изцяло покриват изискванията на закона за уседналост, не бяха допуснати да гласуват в изборния ден, посочи Лютви Местан от ДПС. Той отбеляза, че става дума за хора, които не само през последните месеци, а и през последните 20 години не са напускали страната и населените места, в които имат и постоянен, и настоящ адрес.
Той припомни текст от НК, който предвижда до три години лишаване от свобода за този, който чрез насилие или заплаха пречи на някого да осъществи избирателното си право. Местан и прогнозира, че лишените от глас хора ще потърсят своите права в съда и дори в Страсбург.
Искра Фидосова от ГЕРБ посочи, че наблюдателите от ОССЕ са дали висока оценка за реда и организацията на изборите. По думите й изборите са организирани в условията на ясно разписани достатъчно рано изборни правила - Изборният кодекс, е приет през декември 2010 година. Фидосова напомни, че местните избори се организират от общинските администрации и за нарушения по тях не може да се търси вина в правителството.
Междувременно стана ясно, че Централната избирателна комисия все още няма готовност да обяви официалните резултати от първия тур на изборите за президент. Причината - продължава приемането на протоколи от общинската комисия в София. 48-часовият срок по закон изтече снощи.
В момента приемаме протоколите на ОИК-София. Иначе всички други протоколи са обработени, каза Ралица Негенцова пред БНР. На въпрос защо се е забавило толкова много пристигането на документите от ОИК в София Негенцова отговори, че не би могла да каже защо, информира БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети